Nemecko utečeneckú krízu vzdáva a iba otvára peňaženku, komentuje najnovší vývoj v Európe Dag Daniš

    0
    Utečenci na železničnej stanici Keleti v Budapešti (Autor: SITA)

    „Hneď na úvod – máme pre vás dve správy. Dobrú a zlú. Tá dobrá je, že Európska únia našla účinný recept na zvládnutie utečeneckej krízy. Lídri prijali zásadné politické vyhlásenie Európskej rady. Je presné a správne,“ píše Daniš v úvode svojho príspevku. Dobrou správou je podľa neho fakt, že chce EÚ posilniť ochranu morskej hranice, aby zabránila úmrtiam utečencov na mori. Plán bol taký, že vojenské lode členských krajín únie mali ničiť plavidlá pašerákov ľudí ešte skôr, ako sa do nich nalodia utečenci.

    Prirodzené sito na migrantov

    Vo veľkom sa mal rozbehnúť aj lov na prevádzačov, ktorí do Európskej únie pašujú ľudí cez najrôznejšie trasy. Práve na pašerákov a ilegálnu migráciu sa zameriavajú bezpečnostné zložky všetkých členských krajín únie. Tým by sa malo zabrániť zneužívaniu nelegálnych migračných trás,  akými sú napríklad balkánska cesta či Stredozemné more. „Kľúčové je práve rozlišovanie medzi utečencami, ktorým hrozí prenasledovanie a ktorí potrebujú pomoc, od ekonomických migrantov, zlákaných prevádzačskými mafiami,“ píše Daniš. Podľa neho vznikne „prirodzené sito“, ak sa Európskej únii podarí dosiahnuť to, že bude pomáhať len utečencom, ktorí sú skutočne v ohrození života a všetkých ekonomických migrantov pošle späť do svojich krajín. „Ak to bude naopak, rozbehne sa sem každý migrant, ktorý zoženie tritisíc dolárov pre prevádzačskú mafiu,“ uvádza komentátor portálu Konzervativnyvyber.sk.

    Krutá realita

    Nadšené ciele lídrov Európskej únie sa však podľa Daniša ani zďaleka nenaplnili. Počet mŕtvych utečencov, ktorí prídu  o život na Stredozemnom mori, rastie, pretože ochrana vonkajšej námornej hranice únie je nedostatočná. „Pašerácke mafie sa presunuli z mora na breh. Do utečeneckých táborov v Grécku a Taliansku, odkiaľ organizujú úteky. A potom sa presunuli – spolu s ilegálnymi migrantmi – dnu do schengenského priestoru. Do spálne EÚ,“ konštatuje Dag Daniš.

    Zlyhal systém

    Už nikto v Európskej únii podľa Daniša nerozlišuje medzi utečencami a ekonomickými migrantmi, čo spôsobuje obrovský nápor na azylové úrady v západných krajinách európskej dvadsaťosmičky. „Politika vracania neoprávnených migrantov neexistuje. Ochrana schengenského priestoru ako bezpečnej zóny tiež neexistuje. Naopak. Nemecko usúdilo, že dodržiavanie cieľov a pravidiel nezvláda – a jednostranne ohlásilo, že to vzdáva. Namiesto dodržiavania dohodnutých pravidiel – a dodržiavania práva – otvára peňaženku. Pri Sýrčanoch sa už nemá rozlišovať medzi utečencom a ekonomickým migrantom,“ dodáva Daniš k situácii v európskom priestore.

    Na každého iný meter 

    Brusel na jednej strane požaduje ochranu vonkajších hraníc schengenského priestoru a trvá na dodržiavaní azylových pravidiel, ale keď príde na radikálne riešenia tak ako v Maďarsku, nie je európska administratíva až taká zhovievavá. Za výstavbu plota na hranici so Srbskom, cez ktorú prúdia k našim južným susedom tisícky utečencov, si Budapešť vyslúžila vlnu kritiky. „Maďarsko sa rozhodlo – tak ako kážu pravidlá – zaistiť vonkajšiu hranicu Schengenu pred ilegálmi. Bolo za to napomenuté. S hrozbou, že bude aj potrestané,“ uviedol Dag Daniš.

    Celý komentár Daga Daniša si môžete prečítať TU

    - Reklama -