Nemecko to mohlo s utečencami urobiť aj inak. Počuli ste už o operácii Šalamún? Čítajte komentár

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

    Angela Merkelová sťaby Matka Tereza?  Za intenzívny prúd migrantov valiacich sa do Európy môže podľa Mesíka Nemecko spoločne s Gréckom. Nemecká vláda dvomi krokmi – vyhlásením ministra vnútra, že tento rok očakáva Nemecko až 800-tisíc žiadateľov o azyl a druhým, že utečenci zo Sýrie sa môžu prihlásiť o azyl bez ohľadu na to, v ktorej krajine ako prvej vstúpili na územie EÚ. Nemecko týmto rozhodnutím vedome porušilo Dubliské smernice.

    Lavína nepríjemných udalostí

    „Stavidlá prívalu sa otvorili dokorán. Tsiprasovci boli utvrdení vo svojom presvedčení, že z členstva v Schengene pre nich – rovnako ako z členstva v eurozóne – neplatia žiadne záväzky. Grécko je predsa chudobné, tak nech sa o jeho hranice stará niekto iný,“ píše komentátor. Mesík poukazuje na lavínu nepríjemných udalostí, ktorá sa spustila pod vplyvom nerozvážneho konania predovšetkým Nemecka. Koncom augusta začalo hroziť Rakúsko zavedením hraničných kontrol vo vnútri Schengenu. Nemecko nakoniec pristúpilo na kontroly na hraniciach s Rakúskom. Maďari zase dokončili štvormetrový plot na hranici so Srbskom. Srbi strácajú trpezlivosť a vyvážajú migrantov na chorvátsku hranicu. A nakoniec Chorváti vracajú migrantov späť na maďarskú hranicu.

    Výsledkom tohto chaosu je, že vo vnútri Schengenu už nie sú hraničné kontroly ničím výnimočným. „Vzťahy medzi Maďarmi, Rakúšanmi, Rumunmi, Srbmi, Chorvátmi, ale aj mnohými ďalšími európskymi politikmi sú na bode mrazu a ´studenej vojny´,“ uvádza Mesík.

    Izrael to urobil inak

    Autor sa zamýšľa nad tým, ako sa mohlo súčasnej situácii teoreticky vyhnúť. „Stačilo zorganizovať efektívny a lacný dopravný koridor z Libanonu a Turecka do Nemecka. Vzdialenosť 1620 námorných míľ z prístavu v Bejrúte do prístavu v severotalianskom Terste zdolá osobná loď pri bežnej rýchlosti 20 – 25 uzlov za tri dni. Cestná vzdialenosť z Terstu do Mníchova je 500 km, autobus ju prejde za päť hodín,“ uvažuje. „Počuli ste už o operácii Šalamún?“ pýta sa. Ako príklad uvádza kroky Izraela. „Vtedy 24. mája 1991 izraelské letectvo – 35 vojenských lietadiel a civilných boeingov El Al – v priebehu 36 hodín vyviezlo v tajnej operácii Šalamún z násilím zmietanej Etiópie 14 325 etiópskych Židov,“ píše Juraj Mesík.

    Celý komentár si môžete prečítať TU


     

    - Reklama -