Nemecko sprísnilo cestovné odporúčanie pre Turecko

    0
    Nemecká vlajka - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Nemožno vylúčiť, že turecká vláda podnikne ďalšie opatrenia proti zástupcom nemeckých médií a organizácií občianskej spoločnosti,” píše sa v aktualizovanom odporúčaní nemeckého ministerstva zahraničných vecí. “Vyjadrenia, ktoré podľa nemeckej právnej interpretácie chráni sloboda prejavu, môžu v Turecku viesť k opatreniam obmedzujúcim výkon povolania a trestnému stíhaniu,” upozorňuje ministerstvo.

    Odporúčanie, ktoré podľa potvrdenia hovorkyne rezortu aktualizovali v sobotu, poukazuje na to, že viacerým európskym novinárom vrátane nemeckých v Turecku bez odôvodnenia zamietli akreditáciu. V uplynulých dvoch rokoch boli v tejto krajine nemeckí občania tiež v rastúcej miere svojvoľne zadržiavaní.

    V niektorých prípadoch bolo príčinou zadržania podozrenie zo spojenia so sieťou moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v USA a ktorý podľa Ankary stál za pokusom o prevrat v Turecku v roku 2016. Nemecké ministerstvo však dodalo, že zadržanie hrozí ktorémukoľvek cestujúcemu, ktorý sa v zahraniční zúčastnil na stretnutiach organizácií zakázaných v Turecku, ako aj Nemcom, ktorí na sociálnych médiách zverejnili vyjadrenia kritické voči tureckej vláde alebo s takouto kritikou súhlasili.

    - Reklama -