Nemecko sa rúca. Bude to naozaj zlé, hovorí muž, ktorý sa pletie len málokedy

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Friedman spísal svoju analýzu v reakcii na krajinské voľby v Berlíne, ktoré podľa neho ukázali znepokojivú situáciu súčasného politického systému v celom Nemecku. „Berlín síce nereprezentuje názory celej krajiny, ale je to hlavné mesto Nemecka. Práve preto je alarmujúce, že tam dve hlavné politické strany neuspeli a dohromady získali sotva tretinu hlasov. Keby tak dopadli celonárodné voľby, vláda by v Nemecku v podstate nemohla vládnuť.“

    Nemecko podľa Friedmana smeruje k politickej kríze, ktorá bude rezonovať. Hlavnú príčinu vidí v migračnej kríze, ale za nemenej dôležité považuje aj ekonomické problémy. „Nemecká ekonomika by sa mohla podľa Bundesbank v treťom štvrťroku spomaliť. To je znepokojujúca informácia aj v súvislosti s problémami Deutsche Bank, ktorá by mala zaplatiť pokutu vo výške 14 miliárd dolárov. Denník Financial Times navyše píše o poklese dovozu Spojených štátov, ktorého hlavné dopady pocíti práve Nemecko,“ podotkol.

    „Nemecké HDP tvorí takmer z 50 % vývoz. Keďže európska ekonomika stagnuje, Nemecko sa zameriava viac na americký a čiastočne aj na čínsky trh. So zreteľom na obmedzovanie dovozu Spojených štátov pocíti nemecká ekonomika veľmi dramatické dôsledky. Nemci sú závislí od vývozu, a tak sú vydaní na milosť a nemilosť svojich externých zákazníkov. Ich posledným zákazníkom so zdravou ekonomikou sú Američania. Ak aj oni znížia dovoz z Nemecka, nemeckú ekonomiku to tvrdo zasiahne,“ pokračuje Friedman.

    „Zatiaľ čo bankári a finančníci majú tendenciu negatívne trendy ignorovať, pretože spomalenie ekonomiky je vlastne len štatistika, obyčajní ľudia v Nemecku pocítia otrasy už čoskoro. Pre priemerného zamestnanca či živnostníka to znamená, že je v ohrození jeho práca, hypotéka atď.,“ predpovedá Friedman a znovu sa vracia ku krajinským voľbám v Berlíne. „Je zrejmé, že sa začína niečo diať. Sila ľavicových strán narástla preto, že zastávajú antiúsporné postoje. Voliči zisťujú, že tieto strany vedia, že takto to nemôže ďalej pokračovať,“ hovorí analytik.

    „Podľa môjho názoru rastie v Nemecku pocit, že súčasný systém zlyháva. A to ešte všetci nezistili, že nadmerný vývoz nie je známkou sily, ale slabosti, pretože sa tak krajina stáva závislou od jej zahraničných zákazníkov. Ako som už spomenul, dôsledky poklesu vývozu už pocítili alebo čoskoro pocítia obyčajní ľudia, ktorí pracujú, aby si zarobili na bývanie, a bez svojho pravidelného príjmu sa nezaobídu. Summa summarum, politická základňa moderného Nemecka sa rúca,“ usudzuje Friedman.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -