Nemecko preverí nové americké sankcie voči Rusku odhlasované americkou Snemovňou reprezentantov. Môžu ohroziť záujmy európskeho biznisu

    0
    Nemecko, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Nemecko a Rakúsko tieto avizované sankcie v uplynulých týždňoch kritizovali. Namietali, že reštrikcie môžu mať vplyv aj na podniky spolupracujúce na ruskom plynovode.

    Nemecko už z princípu „odmieta sankcie s exteritoriálnym vplyvom, vyhlásila dnes hovorkyňa nemeckej vlády Ulrike Demmerová. Pre Európsku úniu a Spojené štáty je teraz podľa nej dôležité, aby pri koordinovaní sankcií voči Rusku pokračovali v úzkej spolupráci a „v tomto svetle, detailne preskúmame zákon, ktorý práve vstúpil do platnosti“.

    Ako povedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer, Spojené štáty nemajú právo diktovať európskym spoločnostiam, ako obchodovať s tretími krajinami, pričom prijatá legislatíva prešla oproti jej navrhovanej verzii pozitívnou zmenou.

    Dolná komora amerického Kongresu drvivou väčšinou hlasov, 419 k 3, schválila nové sankcie proti trojici krajín: Rusku, Iránu a Severnej Kórei.

    Podobný krok odhlasovala minulý mesiac aj horná komora, Senát, a potrestala tak Rusko za Ukrajinu a Sýriu, ako aj za zasahovanie do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

    - Reklama -