Nemecko musí udržiavať dialóg s Čínou, povedala Merkelová

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Čína ma v súčasnosti podľa Merkelovej čoraz väčšiu zodpovednosť za celkový “poriadok” vo svete. Predsedníčka nemeckej vlády to povedala vo svojom prejave na pôde Spolkového snemu (Bundestag) pri príležitosti pravidelnej rozpravy o rozpočte.

    Merkelová pripomenula, že počas svojej minulotýždňovej návštevy v Číne zdôrazňovala dôležitosť ľudských práv. “A to sedí aj vzhľadom na Hongkong,” dodala s tým, že Nemecko sa v otázke usporiadania vzťahov Číny a Hongkongu zastáva princípu “jednej krajiny a dvoch systémov”.

    Pokiaľ ide o tzv. brexit, Merkelová uviedla, že je tu stále možnosť, že sa ukončenie členstva Británie v Európskej únii uskutoční na základe dohody. Berlín je však pripravený aj na možnosť neriadeného brexitu.

    “Stále máme šancu na riadny (brexit) a nemecká vláda bude robiť všetko pre to, aby to bolo možné – až do posledného dňa. Ale tiež hovorím, že na neriadený brexit sme pripravení,” uviedla podľa agentúry Reuters.

    “Faktom však ostáva, že po vystúpení Británie tu budeme mať pri našich dverách hospodárskeho rivala, aj keď budeme chcieť zachovať blízke hospodárske, zahraničnopolitické i bezpečnostné priateľské vzťahy,” doplnila.

    Európa sa podľa Merkelovej rozhodla udržať v platnosti jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015 a pokúsi sa nájsť riešenia na predchádzanie eskaláciám.

    “Krok za krokom budeme aj naďalej hľadať riešenia s Iránom, ktoré zabránia eskalácii a napätiu v tomto citlivom regióne. To je naša úloha,” povedala kancelárka v parlamente.

    Merkelová v sobotu, v posledný deň svojej už dvanástej návštevy Číny vo funkcii, opäť vyjadrila nádej, že napätá situácia v Hongkongu sa vyrieši nenásilne.

    V prejave pred študentmi univerzity v 11-miliónovom čínskom meste Wu-chan povedala, že podľa jej názoru by všetko ostatné bola “katastrofa”. Predstavitelia čínskej vlády si vypočuli jej obavy a zdôraznili potrebu pokračovania v dialógu. Hoci je téma Hongkongu v súčasnosti v popredí, v Číne treba riešiť aj ďalšie otázky týkajúce sa ľudských práv, dodala Merkelová.

     

    - Reklama -