Nemecko hlási prudký nárast útokov migrantov na políciu. Zhovievavosť súdov je podľa mužov zákona príliš veľká

    0
    Nemecká polícia, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Násilie proti polícii sa vymklo spod kontroly vo všetkých šestnástich spolkových krajinách Nemecka. Predbežné informácie, ktoré unikli do nemeckého verejnoprávneho rozhlasu, ukazujú, že v násilí proti nemeckým policajtom bude rok 2017 rekordným rokom.

    Podľa oficiálnej štatistiky súvisí nárast útokov proti polícii s tým, že Angela Merkelová do krajiny vpustila od roku 2015 viac ako milión migrantov, väčšinou moslimov, z Afriky, Ázie a Stredného východu. Osobné skúsenosti jednotlivcov dávajú za pravdu polícii, ktorá tvrdí, že za mnohými útokmi stoja migranti. Uvádza to denník Neviditelnýpes.lidovky.cz, ktorý ho preložil zo servera Gatestoneinstitute.org.

    Útočia v klanoch

    Ako jeden z príkladov možno uviesť incident z Gelsenkirchenu, keď dvaja policajti zastavili vodiča potom, ako prešiel križovatku na červenú. Vodič vystúpil z auta a dal sa na útek. Keď ho policajti dostihli, boli konfrontovaní s viac ako päťdesiatimi členmi arabského klanu. Pätnásťročný mladík napadol jedného policajta zozadu a škrtil ho až do bezvedomia. V inom prípade boli policajti obklopení a fyzicky napadnutí viac ako šesťdesiatimi členmi arabského klanu. Dôstojníci policajného oddelenia v Gelsenkirchene vraj následne usporiadali tajné stretnutie so zástupcami troch arabských klanov s cieľom dohovoriť spoločenský zmier medzi Nemcami a Libanončanmi. V uniknutej policajnej správe bolo uvedené, že členovia klanov policajnému náčelníkovi Ralfovi Feldmannovi povedali: „Polícia nemôže vyhrať vojnu s nami Libanončanmi, pretože ju početne prevyšujú. Keď budeme chcieť, tak to bude platiť pre celý Gelsenkirchen.

    Ďalší incident sa odohral v Mülheime, kde sa zhruba osemdesiat členov dvoch konkurenčných klanov dostalo do hromadnej potýčky v dôsledku hádky dvoch mladistvých. Policajtov, ktorí dorazili na miesto, potom napadli fľašami a kameňmi. Na obnovenie poriadku nasadili viac ako sto policajtov podporovaných vrtuľníkmi. Päť ľudí vzali do väzby, neskôr však prepustili.

    Na 70. ročníku Jesenných slávností vo Fellbachu napadlo políciu šesťdesiat mladistvých migrantov. Polícia túto mládež označila za „výlučne nemeckých občanov s migračným pozadím a ďalšími migrantmi. Výrastkovia sa tam zrejme stretli v „boji o územie.

    Vo Würzburgu policajti zastrelili 17-ročného afganského žiadateľa o azyl, ktorý okolo seba vo vlaku mával sekerou a kričal  Allahu akbar, a vážne zranil päť osôb. Policajti ho zastrelili po tom, ako na nich tiež zaútočil. Poslankyňa Bundestagu za stranu Zelených Renate Künastová kritizovala políciu za „použitie smrtiacej sily.

    Príliš korektné súdy

    Niektorí policajti sú preto presvedčení, že politicky korektný súdny systém Nemecka podporuje násilie proti nim.

    Súd v Hannoveri odsúdil šesť členov kurdského klanu na podmienečný trest za to, že vážne zranili dva tucty policajtov počas násilných búrok v Hamelne. Policajti prijali tento rozsudok s hnevom a výsmechom. Prípad je datovaný do januára 2014, keď sa 26-ročný člen klanu zatknutý za lúpež pokúsil utiecť z kancelárie a vyskočil z okna na siedmom poschodí súdnej budovy. Potom ho odviezli do nemocnice, kde zomrel. Členovia jeho klanu následne vyplienili nemocnicu aj súd a napadli políciu kameňmi a inými predmetmi. Zranilo sa 24 policajtov a šesť zdravotníckych záchranárov.

    Sudca sa vyjadril tak, že bol zhovievavý, lebo obžalovaní boli svedkami smrti 26-ročného človeka a boli tým traumatizovaní. Sudca tiež uviedol, že s klanom uzavrel dohodu, čo viedlo okrem iného k tomu, že policajti nemohli svedčiť na súde. Mnohí sa domnievajú, že skutočným dôvodom pre zhovievavosť sudcu bol strach, lebo klan by sa mohol pomstiť jeho rodine.

    Mladí moslimovia nemajú rešpekt

    „Všetci policajti očakávajú ochranu a podporu zo strany štátu. Ak chceme ochrániť tých, ktorí zaisťujú verejnú bezpečnosť, musí byť jasné, že každý, kto napadne policajtov, napáda štát a musí sa báť náležitých dôsledkov. Nezáleží na tom, z akého prostredia páchatelia prichádzajú,“ povedal predseda policajného odborového zväzu GDP v Dolnom Sasku Dietmar Schilff.

    „Prevažne mladí moslimovia nemajú voči polícii ani minimálnu úroveň rešpektu. Pri hliadkovaní v uliciach nás mladí moslimovia verbálne urážajú, volajú na nás ,zasraní poliši'. Pri dopravnej kontrole agresia neustále vzrastá, čo sa týka najmä migrantov,“ uviedla v rozhovore s rozhlasovou stanicou Deutschlandfunk nemecká policajtka Tania Kambouriová a dodala, že by si želala, aby boli tieto problémy jasne priznané a efektívne riešené a aby sa sprísnili zákony.

    Podpredseda Nemeckého policajného odborového zväzu DPolG v Hamburgu Freddi Lohse sa vraj obáva, že mnohí páchatelia z radov migrantov považujú zhovievavosť nemeckého súdneho systému za signál, že môžu pokračovať vo svojom delikventnom správaní. „Vo svojich domovských krajinách sú zvyknutí na tvrdšie dôsledky. Nemajú k nám žiaden rešpekt,“ dodal.

    autor: nab

    - Reklama -