Nemecko chcelo ľahšie vracať utečencov do Afriky, ale nebude. Dôvod?

    0
    Ilustračné foto: Nemecký spolkový parlament (Bundestag) (Autor: SITA)
    Vláda Spolkovej republiky Nemecko už od minulej jari volá po schválení zákona, ktorý by označil krajiny afrického Maghrebu, t. j. Alžírsko, Tunisko a Maroko, za bezpečné, aby bolo možné urýchlene do nich odosielať neúspešných žiadateľov o azyl v Nemecku. Dolná komora nemeckého parlamentu – Spolkový snem – už zákon schválila, ale horná komora parlamentu – Spolková rada – zákon odmietla schváliť.
     
    „Spolková rada odmietla schváliť krajiny Maghrebu za tzv. bezpečné krajiny, ako to požadovalo Bavorsko, aby bolo možné urýchliť deportácie neúspešných žiadateľov o azyl,“ píše Die Welt. Spolková krajina Bavorsko už dlho zápasí s tlakom, ktorý vyvolávajú migračné krízy a neúspešní žiadatelia o azyl. Premiér Horst Seehofer (CSU) už dlho volá po systémovom riešení problému, lenže u Spolkovej rady narazil.
     
    Spolková vláda si podľa väčšiny členov Spolkovej rady musí byť vedomá toho, že v spomínaných krajinách dochádza k porušovaniu ľudských práv a majú veľmi ďaleko k tomu, aby ich bolo možné označiť za úplne bezpečné.
     
    Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière vyjadril podľa denníka Süddeutsche Zeitung „hlbokú ľútosť“ nad rozhodnutím hornej komory nemeckého parlamentu a upozornil, že to teraz môže skomplikovať vyriešenie utečeneckej otázky na území Nemecka.
     
    Celú správu v nemčine nájdete TU.
     
    - Reklama -