Nemecko a Francúzsko majú spor. Dôvodom je utečenecká kríza. Macron chce byť voči migrantom tvrdší

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Otázka riešenia utečeneckej krízy stále hýbe Európskou úniou. Utečenci sú pieskom, pre ktorý sa zadrháva aj francúzsko-nemecký motor. Novú porciu piesku nasypali do tohto motora nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten spočiatku tvrdil, že Nemecko by mohlo byť vzorom riešenia utečeneckej krízy, ale dnes už hovorí inak.

    „Potrebujeme viac solidarity v európskej imigračnej politike a jednotný azylový systém,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová nedlho predtým, ako sa bude v Bruseli znovu rokovať o riešení migračnej krízy. „Pravidlá imigrácie a udeľovania azylu sa musia výrazne sprísniť,“ kontroval francúzsky prezident Emmanuel Macron.

    Francúzsky prezident by rád sprísnil pravidlá udeľovania azylu utečencom a predovšetkým by z Európy rád vypoklonkoval neúspešných žiadateľov o azyl. Ľudia, ktorí nedostali azyl, sa totiž z Francúzska, z Nemecka, ale ani z iných krajín EÚ akosi neponáhľajú domov. Macron to chce zmeniť a v tej súvislosti už pripravuje zákon, ktorý má deportácie neúspešných žiadateľov o azyl urýchliť.

    Merkelová obrúsila hrany sporu okolo migrantov, keď vyhlásila, že sa na potrebe reformy EÚ s Macronom zhoduje, nájdu sa však niektoré jednotlivosti, kde ešte musia nájsť spoločnú reč.

    „Zmeny, ktoré Macron teraz navrhuje vo Francúzsku, čelia nevôli zo strany pozičných republikánov, ľavicových strán aj mimovládnych organizácií – sú podľa nich príliš prísne. Za nelegálny vstup do krajiny môže hroziť rok väzenia, za falšovanie dokladov až päť rokov. Macronova strana La République en marche má v parlamente väčšinu, ale aj napriek tomu sa dá v apríli, keď sa bude zákon prerokúvať, očakávať búrlivá debata,“ uzatvára denník.

    - Reklama -