Nemecko: Utečenci, zostaňte vonku? No, takto sa to skončilo

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Mnohí žiadatelia o azyl v Nemecku zrejme nepochopili, že tovar v obchodoch nie je zadarmo, ale že si na výrobky musia zarobiť a kúpiť si ich za peniaze. Majiteľka obchodu 12 planét v malej bavorskej obci Töging am Inn sa snažila byť trpezlivá a posudzovať kultúrne odlišnosti vo vnímaní súkromného majetku veľkoryso a akosi multikultúrne. Keď však žiadatelia o azyl odcudzili z jej pokladne 400 eur, došla jej trpezlivosť.

    Pozor! Verejné vyhlásenie: Nechceme, aby do nášho obchodu ďalej chodili žiadatelia o azyl, vyvesila oznámenie bezradná Birgit Bachhammerová podľa denníka Passauer Neue Presse, pre ktorý exkluzívne svoj trochu kontroverzný krok vysvetlila. „Páchateľom je zakaždým žiadateľ o azyl. Môžete ich sledovať a byť opatrní, ale aj tak si vždy nájdu nejaký spôsob, ako vás znovu okradnúť,“ sťažovala sa zúfalá majiteľka obchodu.

    Hoci s jej rozhodnutím väčšina obyvateľov súhlasí, na vstupných dverách obchodu sa objavili aj negatívne reakcie. „Krádež má negatívne vibrácie. Týmto spôsobom ste otvorili dvere rasizmu,“ obvinil majiteľku obchodu nemenovaný obyvateľ obce. V nedeľu sa do celej záležitosti vložil aj starosta obce Dr. Tobias Windhorst, ktorý sa okrem iného venuje právnickej praxi a pozná antidiskriminačný zákon.

    Redakcii denníka Passauer Neue Presse povedal, že sa chce obrátiť na Antidiskriminačnú agentúru federálnej vlády v Berlíne. Ak sa teda majiteľka obchodu nerozhodne ceduľu odstrániť, môže čeliť v najbližších dňoch finančným sankciám a ďalším postihom. Podobným spôsobom na opakované krádeže páchané žiadateľmi o azyl reagoval približne pred rokom aj majiteľ obchodu v inej bavorskej obci Selb, ktorá leží viac ako 250 km od Töging am Inn.

    Tamojší majiteľ obchodu zase na vstupné dvere vyvesil oznámenie s textom Migranti musia zostať vonku a k nápisu pridal obrázok psa. O niekoľko mesiacov neskôr riešil celý prípad súd. Ako v novembri 2016 referoval napríklad magazín Spiegel, nemenovaný 54-ročný muž musel v rámci trestu prispieť sumou 1 800 eur dvom materským škôlkam. Keby odmietol, čakala by ho pokuta 4 950 eur.

    - Reklama -