Nemecko: Steinmeier prijal prezidentov krajín V4

    0
    Na snímke Zuzana Čaputová (vpravo) a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (Autor: TASR)

    Steinmeier privítal slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, českého prezidenta Miloša Zemana, Andrzeja Dudu z Poľska a Jánosa Ádera z Maďarska dopoludnia vo svojom sídle, zámku Bellevue.

    Následne sa s nimi, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ďalšími hosťami, pamätníkmi i školákmi zúčastnil na spomienke pri ústrednom Pamätníku Berlínskeho múru na ulici Bernauer Straße.

    “Pokojná revolúcia znamená predovšetkým prevziať zodpovednosť, žiť toleranciu, dbať na demokraciu a ľudské práva a brániť ich a naplňovať životom sen o jednotnej Európe,” povedal na podujatí riaditeľ Nadácie Berlínskeho múru Axel Klausmeier.

    Prezidenti Nemecka a krajín V4 následne navštívia tiež neďaleký Pamätník Vyšehradskej štvorky, aby si spoločne pripomenuli aj prínos krajín V4 k pádu Berlínskeho múru z 9. novembra 1989.

    Pri spomienkach účastníci okrem iného vkladajú do múru ruže na pamiatku jeho obetí a zapaľujú sviečky ako pripomienku odvahy východonemeckej opozície z jesene 1989, píše DPA.

    Ulica Bernauer Straße je považovaná za symbol rozdelenia Nemecka. Keď v roku 1961 vznikol Berlínsky múr, nachádzali sa domy na tejto ulici vo Východnom Nemecku, chodník však už v Západnom Nemecku.

    - Reklama -