Nemecko: Šíri sa tuberkulóza. Vraj súvisí s migračnou vlnou

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Predovšetkým vo veľkých mestách Nemeckej spolkovej republiky po rokoch znova narastajú prípady ochorenia na tuberkulózu. Donedávna sa pritom zdalo, že tuberkulóza je už v Európe takmer zabudnutá. Zmenila to vraj utečenecká vlna. V roku 2016 informoval berlínsky Inštitút Roberta Kocha o tom, že eviduje 5 915 prípadov ochorenia na tuberkulózu, čo je o 63 viac ako v roku 2015. V Nemecku ide pritom o nezvyčajný vývoj, po druhej svetovej vojne odtiaľ začala choroba miznúť. Ohniská nákazy sa objavovali v rozvojových krajinách tretieho sveta. Mimo Európy tuberkulóza zostáva jedným z najväčších zabijakov ľudstva.

    Lena Fiebigová z Inštitútu Roberta Kocha vo vyjadrení pre magazín vyhlásila, že aktuálny nárast počtu ochorení súvisí s migračnou vlnou. „Migrácia však nie je príčina tuberkulózy, príčina tuberkulózy je baktéria,“ dodala obratom. Utečencov preto v Nemecku podrobujú lekárskym vyšetreniam. Pracovníkov Inštitútu Roberta Kocha teší aspoň to, že nové prípady tuberkulózy sa darí objaviť, čo dovoľuje chorobu podchytiť a zabrániť jej ďalšiemu šíreniu v populácii.

    Tuberkulóza je opisovaná ako choroba tých najchudobnejších ľudí na svete. Fiebigová podotkla, že ochorenie na tuberkulózu malo vždy svoj sociálny rozmer. Ľahšie sa šíri medzi bezdomovcami, užívateľmi drog či alkoholikmi. Nedá sa preto povedať, že by migračná vlna bola jediným dôvodom nárastu počtu ochorení. Tuberkulóza tu bola vždy a pravdepodobne tu aj vždy bude. Utečenecká vlna však k nárastu počtu ochorení rozhodne prispela. Asi polovica dnešných pacientov evidovaných v Nemeckej spolkovej republike odtiaľ nepochádza.

    Tuberkulóza je dnes dobre liečiteľná a úplne vyliečiteľná. U zdravých ľudí môže mať relatívne mierny priebeh. Medzi ohrozené skupiny patria starší občania a ľudia s oslabenou imunitou. Štandardná liečba trvá asi šesť mesiacov a stojí približne 1 200 eur. No problém je v tom, že niektoré baktérie sú čoraz odolnejšie.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -