Nemecko: SPD dočasne povedie trojica členov predstavenstva strany

    0
    Vystúpenie niekdajšieho nemeckého spolkového kancelára Gerharda Schrödera na zjazde sociálnych demokratov. (Autor: SITA)

    Premiérka spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko Schwesigová a predsedníčka vlády v Porýní-Falcku Dreyerová však zároveň oznámili, že na post lídra strany kandidovať neplánujú. Stranu chcú viesť len dovtedy, pokiaľ nebude zvolený jej nový predseda.

    Schwesigová uviedla, že jej miesto je v Meklenbursku-Predpomoransku. Dreyerová svoje rozhodnutie podobne zdôvodnila tým, že sa chce uchádzať o pozíciu predsedníčky krajinskej vlády v Porýní-Falcku i v ďalšom volebnom období. Schäfer-Gümbel má zase v pláne sa z politiky na jeseň stiahnuť – čaká ho totiž nové pracovné miesto v Nemeckej spoločnosti pre medzinárodnú spoluprácu (GIZ).

    Schäfer-Gümbel zvolal na 24. júna zasadnutie predsedníctva strany, na ktorom sa má rokovať o spôsobe a štruktúre budúceho predsedníctva SPD.

    Andrea Nahlesová sa funkcie predsedníčky stredoľavej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá je súčasťou vládnucej koalície, vzdala po tom, ako sa ocitla pod silným tlakom spolustraníkov. SPD totiž uplynulý víkend zaznamenala svoj doteraz najhorší výsledok vo voľbách do Európskeho parlamentu – skončila na treťom mieste za vládnucimi kresťanskými demokratmi a Zelenými.

     

    - Reklama -