Nemecko: Nezamestnanosť imigrantov. Nevídané a presné číslo

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Ekonómovia z vplyvného finančného ústavu konštatujú, že sa zatiaľ nepodarilo začleniť do trhu práce väčšinu z 1 330 000 utečencov, ktorí prišli do krajiny od vlaňajšieho augusta. Zároveň otvorene priznávajú, že migrácia mala len zanedbateľný vplyv na rast ekonomiky. V správe sa ďalej uvádza, že žiadosť o azyl podalo doteraz 960-tisíc migrantov a 60 % z nich Nemecko umožnilo v krajine zostať, pričom 49,2 % žiadateľov dostalo oficiálny status utečenca. „Počet utečencov sa však ešte zvýši, lebo si môžu priviesť svoju manželku a maloleté deti,“ podotýkajú ekonómovia z Commerzbank.

    Správa Commerzbank sa venuje aj finančnej stránke, keď konštatuje, že Nemecko doteraz vynaložilo na utečencov 6,5 miliardy eur, čo zodpovedá 0,2 % HDP krajiny. „Výdavky na utečencov predstavujú pre ekonomiku značnú záťaž, čo by mohlo priniesť ďalšie negatívne dôsledky. Konkrétne výdavky na jedného dospelého utečenca po opustení prijímacieho strediska predstavujú asi 980 eur mesačne,“ píše sa v správe s tým, že masívny prílev utečencov zvýši mieru nezamestnanosti.

    „Utečenci sa uplatňujú na nemeckom pracovnom trhu len vo veľmi nízkej miere. Ako sme uvádzali v ostatných mesiacoch, pracovné príležitosti pre utečencov z mimoeurópskych krajín sú značne obmedzené. Každý druhý bol bez práce. Medzi hlavné dôvody patrí okrem jazykovej bariéry aj nedostatočné vzdelanie či pracovné zručnosti. To sa týka minimálne štyridsiatich percent utečencov. Väčšina žiadateľov o azyl preto bude mať veľké problémy nájsť si prácu,“ poukazujú ekonómovia z Commerzbank s tým, že počet príspevkov na sociálne poistenie sa medzi májom 2015 a májom 2016 zvýšil o 700 000, ale len 24 000 z nich poslali prisťahovalci z mimoeurópskych krajín.

    Správa potom konštatuje, že nezamestnanosť nemeckého obyvateľstva síce klesla na 6,1 %, ale medzi žiadateľmi o azyl z krajín Blízkeho východu a afrického kontinentu vzrástla v priebehu jedného roka o desať percent a dnes predstavuje 52,1 %. Miera nezamestnanosti medzi všetkými cudzincami sa pritom zvýšila len o 0,3 %, zo 14,7 % na 15 %. Dlhodobé vyhliadky na rast nemeckej ekonomiky závisia podľa Commerzbank od dvoch faktorov, ktorými sú počet pracujúcich osôb a prípadné zvýšenie produktivity práce.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -