Nemeckí moslimovia dali jasne najavo svoj postoj k útokom v mene náboženstva. Na mierovom pochode proti terorizmu ich bolo niekoľko tisíc

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)
    Islamská akademička Lamya Kaddorová, ktorá bola spoluiniciátorkou pochodu, pred účastníkmi vyhlásila, že po útokoch extrémistov v Berlíne, Manchestri a Londýne, ale aj v moslimskom svete, je načase vyslať jasné znamenie.
     
    “V našich radoch nechceme nikoho, kto v mene islamu zabíja nevinných ľudí,” povedala s tým, že moslimská občianska spoločnosť nesmie “púšťať k slovu extrémistov”.

    Demonštrácia počas moslimského mesiaca ramadán, keď veriaci dodržiavajú tradičný pôst, v úvode prilákala iba niekoľko stoviek ľudí, neskôr sa však pridávali ďalší a Kaddorová nakoniec odhadla účasť na 3000-3500 osôb.
     
    Tento počet bol pre organizátorov do značnej miery sklamaním, keďže pôvodne rátali až s desaťtisícovou účasťou.

    Polícia konštatovala pokojný priebeh pochodu, ktorého účastníci niesli transparenty s nápismi ako “Moslimovia nie sú na vine” či “Nenávisť robí zo Zeme peklo”.

    Akcia vyvolala už v predstihu debatu, keďže ju odmietla podporiť významná organizácia Ditib, združujúca príslušníkov turecko-moslimskej menšiny v Nemecku.
     
    Spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas na to v denníku Kölner Stadt-Anzeiger reagoval slovami, že by sa tento zväz následne “nemal čudovať, že tým dodáva nové argumenty odporcom islamu”.
     
    - Reklama -