Nemeckí Židia navrhujú špeciálne lekcie pre migrantov. Mali by ich odnaučiť antisemitizmu

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Antisemitizmus medzi moslimskými prisťahovalcami je pre Nemecko čoraz väčšou hrozbou, pretože títo ľudia sa v krajine postupne usádzajú. „Leží pred nami problém arabsko-islamského antisemitizmu. Mnoho z prichádzajúcich ľudí ovplyvnili režimy, kde je antisemitizmus súčasťou vládnej politiky a židovský štát podľa nej nemá nárok na existenciu,“ varoval viceprezident Centrálnej rady Židov v Nemecku Abraham Lehrer.

    Keď ľudia prestanú premýšľať o získaní bývania alebo práce, začnú vyjadrovať svoje názory, zdôraznil Lehrer nárast antisemitskej rétoriky medzi imigrantmi. V integračných hodinách by sa vraj vyučovali základné hodnoty Nemecka, ako sú demokracia či zaobchádzanie so ženami v tamojšej spoločnosti.

    Lehrer je presvedčený o tom, že nárast antisemitskej rétoriky v Nemecku úzko súvisí so vzostupom krajne pravicových hnutí. Súčasnú klímu v krajine totiž Lehrer prirovnáva ku koncu Weimarskej republiky, keď hospodárska kríza v roku 1929 postupne umožnila nástup Adolfa Hitlera a jeho nacistickej strany k moci.

    Zároveň sa kurzy môžu brať za akúsi odozvu na niekoľko stoviek antisemitských útokov, ktoré sa v priebehu tohto roka v Nemecku odohrali. Tie podľa nemeckého ministerstva vnútra majú vo väčšine prípadov na svedomí pravicoví extrémisti. „Sme znepokojení šírením antisemitizmu. Stále sa stretávam s názormi, že Židia ovládajú televíziu alebo finančný svet,“ hovorí Lehrer s tým, že sa vláda nedokázala vyrovnať s prejavmi antisemitizmu. Ako príklad pripomína augustový pochod neonacistov v Chemnitzi.

    Krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa k antisemitizmu otvorene nehlási, ale podľa Lehrera pomohla k jeho vzostupu v krajine. „AfD prinajmenšom vytvára platformu, kde môže antisemitizmus rásť a otvorene sa prejavovať. Strana je napríklad proti obriezke či rituálnemu zabíjaniu zvierat,“ spresnil Lehrer a dodal, že strana prispieva k tomu, že ľudia považujú antisemitské postoje za normálne. AfD s takým názorom nesúhlasí a dôrazne poprela, že by propagovala antisemitské myšlienky.

    Pôvodný text nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: nab

    - Reklama -