Nemecké médiá prirovnali zvolenie Čaputovej k nástupu Havla

    0
    Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová počas ďakovnej reči vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave (Autor: TASR)

    Presvedčivým víťazstvom liberálnej a proeurópskej kandidátky nastáva na Slovensku “veľký a dávno potrebný” posun. Ten vzišiel z ľudí, ktorí “sú z mnohých svojich politikov otrávení, demonštrovali každý piatok proti korupcii a zneužívaniu moci a nedôverujú premiérovi či ministrom napojeným na zločineckých podnikateľov”, napísal denník.

    “So Zuzanou Čaputovou získava katolícky formované Slovensko prezidentku s veľmi liberálnymi postojmi. Jej zvolenie však môže byť len začiatkom,” konštatuje denník Süddeutsche Zeitung, ktorý ďalej pripomína, že volebná víťazka sľubuje “férovosť, spravodlivosť a slušnosť”. Čaputová podľa neho nasleduje príklad Havla a stáva sa vzorom aj v Česku.

    Československého a neskôr českého prezidenta Havla spomenula v súvislosti s volebným víťazstvom Čaputovej aj nemecká stanica ARD.

    “Historicko-politické prelomové situácie si samé hľadajú svoje vedúce osobnosti. Ako vyzerá zlý vývoj, môžeme dnes vidieť na mnohých krajinách: Spojené štáty, Brazília, Filipíny, Taliansko, Británia… Keď je vývoj dobrý, prichádzajú na scénu ľudia ako Václav Havel – vtedy pred 30 rokmi v Československu – alebo teraz Zuzana Čaputová,” uviedol v nedeľu pražský spravodajca ARD, pričom budúcu slovenskú prezidentku opísal ako takisto autentickú, dôveryhodnú či demokratickú političku.

    Dodal, že “nie prírodný zákon”, podľa ktorého musí nespokojnosť bežných ľudí s “vrchnosťou” zakaždým vyústiť do nacionalizmu alebo pravicového extrémizmu. Čaputová prišla v “správnom okamihu” po tom, ako Slovensko “natrvalo zmenila” vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Slovensko vo voľbách preukázalo svoju vyzretosť, hoci účasť nedosiahla ani 50 percent, čo vyjadruje skepsu mnohých občanov z politického systému, komentoval spravodajca ARD.

    Rozhlasová stanica Deutsche Welle komentovala na svojej internetovej stránke zvolenie Čaputovej v článku s nadpisom “Slovensko sa postavilo proti populizmu v štýle (maďarského premiéra Viktora) Orbána”. Výsledky slovenských volieb podľa nej upriamujú pozornosť na dosiaľ prehliadaný trend v stredoeurópskom regióne, ktorým je “túžba skoncovať s populizmom a demagógiou”.

    Podľa Deutsche Welle Čaputová voľby vyhrala i napriek tomu, že väčšina Slovákov o nej donedávna “ešte nič nepočula” a musela čeliť “hanobeniu” zo strany vládnych politikov, uviedla nemecká stanica. “Jeden rok po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej jej víťazstvo vysiela jasný signál, že veľká väčšina Slovákov si želá zásadnú zmenu,” komentovala nemecká stanica.ň

    Pozrite si podrobné výsledky volieb  TU.

     

    - Reklama -