Nemecké médiá informovali nevyvážene. Migrácia je zneužívaná na presun radikálov a priaznivcov ISIS, pripustil Poliačik

    0
    Martin Poliačik (Autor: PK)

    Poslanec NR SR Martin Poliačik vo svojom blogu na stránke Denníka N pripomenul nedávne vyhlásenie Angely Merkelovej, že prijať migrantov na nemecké územie bolo podľa nej najlepším možným riešením a stálo za všetku kritiku a problémy. Zároveň však podľa nej nie je v poriadku, keď žiadatelia o azyl v Európe dovolenkujú v domovských krajinách, a pritom tvrdia, že tam čelia perzekúcii. Poliačik s ňou v oboch vyjadreniach súhlasí.

    Štáty na migračných trasách podľa neho katastrofálne zlyhali, no zneužívanie dnešného systému je čoraz očividnejšie. „Bez ohľadu na to, čo si o vyhlásení Angely Merkelovej myslíme, jedno je jasné – nemalo by sa stať, aby niekto v jej pozícii robil podobné rozhodnutie znova,“ myslí si poslanec.

    „Nemecké médiá podľa správy Otto Brenner Stiftung informovali nevyvážene a ignorovali aj oprávnené obavy obyvateľov,“ uznal s tým, že nedôvera verejnosti k EÚ rastie aj v dôsledku nezvládnutia obrovského počtu migrantov. Kríza je podľa saskára dôsledkom nejednotnej migračnej politiky, pričom na poslednom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, kde je členom výboru pre migráciu, utečencov a vysídlené osoby, schválili konkrétne návrhy.

    Treba odlíšiť utečencov od osôb bez nároku na ochranu

    „Musí byť lepšie zabezpečená spolupráca medzi krajinami EÚ. Presun žiadateľov o azyl späť do Grécka a Talianska ako do krajín prvého kontaktu je podľa správy Parlamentného zhromaždenia zbytočné a nefunkčné riešenie,“ pokračuje poslanec. Nazdáva sa, že pokiaľ budeme féroví a dôslední, nespokojní zostanú len nelegálni prevádzači a populisti. Tvrdí, že je kľúčové odlíšiť, či ide o utečenca alebo o osobu bez nároku na medzinárodnú ochranu.

    Parlamentné zhromaždenie uznalo, že dohoda s Tureckom znížila počet migrantov prichádzajúcich do Grécka, a tým aj pokles úmrtí na mori, poukazuje však na stále nedostatočné životné podmienky migrujúcich, najmä žien a detí. EÚ by mala zintenzívniť spoluprácu s líbyjskými orgánmi, namieste je uvažovať o zriadení hotspotov.

    Rezolúcia 2174 upozorňuje aj na zlú situáciu maloletých bez sprievodu. „Šťastie a spokojnosť ľudí, ktorí k nám prichádzajú a majú legálny nárok na azyl, je u nás kľúčové pre spokojnosť a šťastie nás všetkých. Nie pre ,slniečkarskéideály, ale pre reálne fungovanie spoločnosti,“ píše Poliačik.

    Múdro využitá migrácia je demografickou príležitosťou, myslí si Poliačik

    Spolu so zástupcami ostatných krajín v Štrasburgu vyjadril znepokojenie nad stavom verejnej mienky. „Múdro využitá migrácia je výborná príležitosť pre demografiu Európy,“ uvádza Poliačik. Európski lídri však musia ukázať, že dokážu migráciu kontrolovať azylovým procesom a neúspešných žiadateľov vracať.

    „Nepomáha ani strkať hlavu do piesku. Je potrebné priznať, že vlna migrácie je zneužívaná na jednoduchší presun radikalizovaných príslušníkov a sympatizantov ISIS,“ pripustil. I tak však podľa neho je kontrolovaná migrácia pre Európu príležitosťou a hrozbou je skôr chýbajúca reforma azylového procesu.

    „Budúce migračné vlny budú s vysokou pravdepodobnosťou poháňané aj klimatickou zmenou, a preto je nevyhnutné pracovať na opatreniach pre ochranu obetí nútenej migrácie z dôvodov klimatických zmien a zároveň podporovať úplnú implementáciu Parížskej dohody,“ dodáva poslanec.

    - Reklama -