Nemecká recesia tvrdo zasiahne celú V4, varuje uznávaný denník. Už teraz to môžeme vidieť na autách

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Ďalej uvádza: „Prepojenie stredoeurópskych ekonomík s Nemeckom bolo jedným z kľúčových faktorov rýchleho rastu regiónu v posledných troch desaťročiach. Nemecké automobilky, maloobchodníkov, banky a výrobcov priťahovala lacná, ale kvalifikovaná pracovná sila. Vo veľkých počtoch preto prenikali do tohto regiónu, zriaďovali tu tisíce tovární a kancelárií a pomáhali lokálnym podnikom plniť zákazkové knihy, uvádza Financial Times.“

    Celá Vyšehradská štvorka – teda Poľsko, Maďarsko, Slovensko a Česko – vo výsledku posiela 20 až 30 percent svojho exportu do Nemecka.

    „Zatiaľ čo v roku 2018 však všetci zažívali silný rast, teraz vedúci predstavitelia podnikov hovoria, že spomalenie najväčšej ekonomiky Európskej únie sa začína prejavovať aj v jej dodávateľskom reťazci,“ dopĺňa server Aktuálně.cz a pokračuje: „Analytici upozorňujú, že trvá niekoľko štvrťrokov, kým spomalenie v Nemecku pocíti stredná a východná Európa.“

    Už teraz vedúci predstavitelia priemyslu pociťujú dosahy. Automobilový priemysel dlho tvorí základ ekonomických vzťahov medzi Nemeckom a strednou Európou.

    Automobilky sú však obzvlášť výrazne vystavené rizikám vyplývajúcim z politických ťahaníc poškodzujúcich svetový obchod a z neistoty okolo brexitu.

    „Podľa ekonómov tak toto odvetvie pravdepodobne bude jedným z hlavných kanálov, ktorým sa spomalenie nemeckej ekonomiky rozšíri na východ,“ uvádza server.

    Navyše spomalenie nemeckej ekonomiky prichádza v čase, keď stredná Európa čelí aj ďalším problémom.

    „V regióne sa začína prejavovať nedostatok pracovných síl a ekonomiky Vyšehradskej štvorky zrejme dostanú menšiu podporu z fondov EÚ v rámci budúceho viacročného rozpočtu Únie, o ktorého podobe sa teraz rokuje,“ dodáva.

    „Terajšie spomalenie prichádza v čase širšej debaty, ako sa ekonomiky strednej Európy môžu odpútať od modelu poskytovania lacnej pracovnej sily zahraničným investorom, ktorý v uplynulých 30 rokoch poháňal hospodársky rast,“ píše ďalej server.

    Podľa ekonómov by región mohol tiež posilniť svoju odolnosť voči vonkajším šokom nájdením nových obchodných partnerov a zdrojov investícií – teda zamieriť mimo eurozóny je prirodzenou reakciou na spomalenie nemeckej ekonomiky.

    Autor: nab

    - Reklama -