Nemecká kancelárka Merkelová pricestovala do Izraela na medzivládne rozhovory

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Merkelovú čaká v stredu v sídle ministerského predsedu večera s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a jeho manželkou Sarou. Medzivládny dialóg je naplánovaný na štvrtok, pričom predstavitelia každého ministerstva oboch krajín budú rokovať o zahraničnej a bezpečnostnej politike, ako aj o regionálnych otázkach.

    Návšteva prichádza v čase hlbokých rozporov medzi Berlínom a Tel Avivom ohľadom Iránu a Palestínčanov. Krátko pred Merkelovej príchodom deti z beduínskej dediny Chán al-Ahmar v Predjordánsku vyšli do ulíc s transparentmi Merkelovej a heslami žiadajúcimi kancelárku, aby prinútila Izrael zastaviť prebiehajúcu demoláciu ich obce.

    Židovský štát tvrdí, že dedina bola vystavaná ilegálne a nebezpečne blízko diaľnice, uviedla agentúra DPA.

    Merkelovej cesta do Izraela prichádza tiež v čase, keď sa EÚ usiluje zachrániť jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015, a to napriek opätovnému zavedeniu amerických sankcií voči Teheránu. Netanjahu proti týmto snahám ostro protestuje.

    Izraelský premiér na zasadaní Valného zhromaždenia OSN minulý týždeň obvinil európskych lídrov z “rozmaznávania iránskych diktátorov” a prirovnal ich konanie k zlyhaniu Európy v boji proti vzostupu nacistického Nemecka.

    Predpokladá sa, že Merkelovej udelia na Haifskej univerzite čestný doktorát. Nemecká kancelárka sa má stretnúť aj s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom. Do vlasti sa Merkelová vráti ešte v ten istý deň. Posledné medzivládne rozhovory medzi Nemeckom a Izraelom sa konali v roku 2016 v Berlíne.

     

    - Reklama -