Nemecká členka IS zotročila v Iraku 5-ročné dievča a nechala ho zomrieť od smädu

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Nemecká občianka, identifikovaná iba ako 27-ročná Jennifer W., a jej manžel počas pobytu v irackom meste Mósul, okupovanom Islamským štátom, kúpili v roku 2015 dieťa ako domácu “otrokyňu”.

    “Keď dievčatko ochorelo a pomočilo svoj matrac, manžel obvinenej ženy priviazal za trest dieťa vonku na reťaz a nechal ho v spaľujúcej horúčave zomierať od smädu,” uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

    “Obvinená dovolila manželovi takto konať a neurobila nič na záchranu dievčatka,” dodala prokuratúra.

    Nemecká spolková prokuratúra uviedla, že 14. decembra vzniesla obvinenia z vojnových zločinov, vraždy a nedovoleného ozbrojenia na súde v Mníchove, ktorý má na starosti prípady týkajúce sa národnej bezpečnosti a terorizmu.

    Jennifer W. odišla prvýkrát z Nemecka v auguste 2014 a cestovala cez Turecko a Sýriu do Iraku, kde sa nasledujúci mesiac pridala k IS.

    Dala sa naverbovať do mravnostnej polície Islamského štátu, pričom neskôr hliadkovala v mestských parkoch Fallúdže a Mósulu, miest okupovaných džihádistami z IS.

    “Jej úlohou bolo zaistiť, aby ženy dodržiavali normy pre správanie a obliekanie, stanovené teroristickou organizáciou. Na zastrašovanie nosila obvinená so sebou útočnú pušku typu Kalašnikov, pištoľ a vestu s výbušninami,” oznámila prokuratúra.

    V januári 2016, niekoľko mesiacov po smrti dieťaťa, navštívila W. nemecké veľvyslanectvo v Ankare a požiadala o nové doklady totožnosti. Keď z ambasády odišla, turecké bezpečnostné služby ju zatkli a o niekoľko dní vydali do Nemecka.

    Pre nedostatok dôkazov nutných pre trestné konanie jej najprv povolili návrat domov do nemeckej spolkovej krajiny Dolné Sasko. “Potom deklarovala svoj cieľ vrátiť sa na územie pod vládou IS,” napísala prokuratúra.

    Keď sa žena tento rok v júni znovu pokúsila odcestovať do Sýrie, nemecká polícia ju zatkla.

    Termín začiatku súdneho procesu ešte nebol stanovený. Ak ju uznajú za vinnú, bude jej hroziť doživotné väzenie.

     

    - Reklama -