Nemecká armáda čelí obrovskému škandálu. Razie vo vojenských ubytovniach objavili niečo nečakané

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Objav z čias tretej ríše ešte väčšmi rozpútal škandál okolo šírenia krajne pravicových tendencií medzi nemeckými vojakmi. Vyšetrovatelia našli inkriminované predmety vo vojenskej ubytovni v meste Donaueschingen na juhu Nemecka. Toto odhalenie prišlo v rámci vyšetrovania vojenského dôstojníka, ktorého zatkli pre podozrenie z plánovania rasovo motivovaného útoku. 
     
    Vrchný vyšetrovateľ nariadil prehľadať baraky a velenie nemeckej armády nestálo v ceste. „Vrchný vyšetrovateľ nariadil, aby boli všetky budovy podrobené inšpekcii, ktorá by ukázala, či sú dodržiavané pravidlá o nakladaní s (historickým) dedičstvom v súvislosti s wehrmachtom a národným socializmom,“ uviedlo ministerstvo obrany. 
     
    Šéfka nemeckého rezortu obrany Uršula von der Leyenová vyhlásila, že armáda musí vykoreniť krajne pravicový extrémizmus zo svojich radov. „Trénujeme ľudí so zbraňami. Je správne, aby tam platili vyššie štandardy,“ povedala ministerka v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie denníka Bild. 
     
    Vystavovanie a propagácia nacistických symbolov, ako je napríklad svastika a ďalšie insígnie tretej ríše, je podľa nemeckých zákonov trestné. Vlastníctvo historických predmetov wehrmachtu z tejto éry však už trestné nie je. Von der Leyenová však tvrdí, že jej ministerstvo nebude tolerovať „uctievanie“ wehrmachtu v radoch súčasného bundeswehru (spolkovej armády). 
     
    Výsledky vyšetrovania podozrení zo šírenia nacistických symbolov v radoch nemeckej armády zverejnia v polovici mája. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -