Nemecká AfD sa vraj zbavuje ľudí, ktorí sa stavajú proti demokracii

    0
    Autobus AfD (Autor: Václav Fiala)

    Na tlačovej konferencii v Berlíne na tému “AfD, ochrana ústavy a sloboda názoru v Nemecku” o tom v pondelok hovoril predseda strany Jörg Meuthen. Objasnil, že išlo o osoby, ktoré sa stavali proti slobodno-demokratickému poriadku v krajine.

    Podľa jeho slov sú však aj prípady, v ktorých sa to nepodarilo, a v tých by sa to malo dosiahnuť po vnútrostraníckych procedúrach, ktoré sa skončia vylúčením členov zo strany.

    AfD sa však pod hrozbou monitoringu zo strany úradov pre ochranu ústavy nemieni nechať vtisnúť do vlny vylučovania členov, zdôraznil podľa tlačovej agentúry DPA Meuthen.

    Občianske hnutie Pro Chemnitz, ktoré je spájané s výtržnosťami ostatných mesiacov v saskom meste, už AfD zaradila na akýsi zoznam nekompatibilných subjektov, odznelo na tlačovej konferencii. Prakticky to znamená, že členovia takýchto zoskupení, medzi ktoré patrí aj neonacistická Národnodemokratická strana Nemecka (NPD), nemôžu byť súčasne členmi AfD. 

    Mládežnícka organizácia AfD “Mladá alternatíva” iba v nedeľu rozpustila svoju krajinskú organizáciu v Dolnom Sasku. Jej niekdajší predseda Lars Steinke skončil v auguste vo funkcii, pretože v neverejne dostupnom príspevku na jednej zo sociálnych sietí označil atentátnika na Hitlera grófa Stauffenberga za zradcu. Nová dolnosaská organizácia by mala vzniknúť v priebehu ôsmich týždňov. Nič to však nemení na tom, že tamojší krajinský úrad pre ochranu ústavy mieni aktivity mládežníkov z AfD aj naďalej monitorovať.

    - Reklama -