Nemci si azda zase myslia, že nemusia rešpektovať slobodu druhých, varuje Joch

    0
    Roman Joch (Autor: Hans Štembera)

    Keď si Nemci pred osemdesiatimi rokmi mysleli, že môžu ignorovať práva druhých štátov, a rozhodli sa, že všetkým vnútia svoju vôľu, rozpútali druhú svetovú vojnu. Romanovi Jochovi sa zdá, že teraz sa začínajú Nemci správať dosť podobne. Veď nemecká kapitánka neziskovkárskej lode Sea-Watch 3 Carola Racketeová neurobila nič menšie len ignorovala vôľu talianskych demokraticky zvolených politikov, ktorí sa rozhodli obmedziť imigráciu do svojej krajiny, upozornil Joch v texte pre piatkové Lidové noviny.

    Mnohí ľudia namietajú, že kapitánka sa zachovala správne, keď z mora zachránila desiatky ľudských bytostí a priviezla ich na taliansku pôdu. Jej nemeckí spoluobčania dokonca usporiadali na podporu kapitánky zbierku. Lenže podľa Jocha to nie je také jednoduché. Chorým ľuďom nikto neupiera právo na záchranu, ale imigračná politika ako taká musí mať podľa publicistu svoje medze. O tom, koho na svoje územie pustí, si musí rozhodovať suverénna krajina sama a toto právo nemecká kapitánka jednoznačne obišla.

    Migranti po vylodení z nemeckej humanitárnej lode Sea-Watch 3, ktorá zakotvila v prístave na ostrove Lampedusa neďaleko Sicílie 29. júna 2019

    Migranti po vylodení z nemeckej humanitárnej lode Sea-Watch 3, ktorá zakotvila v prístave na ostrove Lampedusa neďaleko Sicílie 29. júna 2019. Zdroj: TASR

    „Nárokovala – uzurpovala – si osobné právo veta nad talianskym právom. Z hľadiska jednak demokracie, jednak slobody ľudí vládnuť si je jej počínanie neobhájiteľné. Vedie cez anarchiu k tyranii. Ak je hrdinkou v dnešnom Nemecku, nepríjemne to pripomína Nemecko z iných čias, keď si tiež myslelo, že nemusí rešpektovať demokraciu a slobodu vlády ľudí v ďalších krajinách, a nárokovalo – uzurpovalo – si nad nimi absolútnu svojvoľnú moc,“ uzavrel varovne Joch.

    - Reklama -