Nemci sa rozhodli. Na Poliakov sankcie neuvalia. A európske hodnoty…

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert v Berlíne v odpovedi na otázku novinárov ubezpečil, že nemecká vláda o sankciách neuvažuje. Dodal, že Berlín chce zachovať a prehĺbiť svoje vzťahy s Varšavou. Reagoval tým na vyhlásenie predsedu poslaneckého klubu vládnucich strán CDU/CSU Volkera Kaudera, ktorý v rozhovore pre týždenník Spiegel vyhlásil, že “ak sa preukáže, že európske hodnoty boli porušené, členské štáty musia mať odvahu uvaliť sankcie”. 

    Napätiu v poľsko-nemeckých vzťahoch bolo dnes vo Varšave venované stretnutie poľského ministra zahraničných vecí Witolda Waszczykowského s nemeckým veľvyslancom v Poľsku Rolfom Nikelom. Poľský minister na schôdzke vyjadril protest svojej krajiny v súvislosti s najnovšími “protipoľskými vyhláseniami” viacerých nemeckých politikov. Vyhlásil tiež, že demokracia v Poľsku je na tom za novej pravicovej vlády lepšie, ako sa to zdá niektorým komentátorom zo zahraničia. Súčasne vyzval nemeckých politikov, aby prišli do Poľska a presvedčili sa o tom sami. 

    Nikel zhodnotil stretnutie s Waszczykowským ako konštruktívne a vyhlásil, že “poľsko-nemecké vzťahy sú pokladom, ktorý treba chrániť”, aby sa mohli dobre rozvíjať aj v budúcnosti. Napätie medzi Nemeckom a Poľskom vyvolala kritika nových zákonov, ktoré presadila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Ide v prvom rade o novelu zákona o ústavnom súde, ktorá podľa kritikov narušuje systém deľby štátnej moci, ako aj o nový zákon, ktorý ustanovuje zánik mandátov členov doterajšieho vedenia a dozorných rád verejnoprávnej televízie TVP a rozhlasu a vymenovanie nových dáva do rúk vláde. 

    Varšava odmieta obavy, že v Poľsku dochádza k obmedzovaniu demokracie a ústami šéfa svojej diplomacie vyjadrila údiv nad tým, že niektorí eurokomisári súdia Poľsko na základe správ médií. Fungovaním Poľska ako právneho štátu sa Európska komisia bude zaoberať na svojom zasadnutí 13. januára.

    - Reklama -