Nemci reagujú na besnenie útočníka v Halle: Vyrukovali s opatreniami na boj proti extrémizmu

    0
    Muža v bielom overale eskortujú z vrtuľníka počas príchodu do budovy federálnej prokuratúry v Karlsruhe 10. októbra 2019. (Autor: TASR/AP)

    Jedným z najdôležitejších krokov má byť identifikácia jednotlivcov, ktorí sú podozriví z toho, že by sa mohli dopustiť násilných činov, ako i odhaľovanie prepojení medzi pravicovými extrémistami.

    Tí majú byť v budúcnosti úradmi rozdelení podľa stupňa nebezpečenstva, ktoré predstavujú. To by malo dopomôcť k lepšiemu odhadovaniu bezpečnostných rizík.

    Spomínaná prax príslušných nemeckých orgánov už funguje v súvislosti s monitorovaním islamistov. Práve ňou sa chcú úrady inšpirovať aj čo sa týka kontroly členov krajnej pravice.

    Ako uviedli bezpečnostné kruhy, je potrebné sfunkčniť i kontrolu v digitálnom priestore a posilniť sledovanie sociálnych sietí, herných platforiem a služieb na chatovanie.

    Tie totiž extrémisti čoraz častejšie zneužívajú na šírenie správ o svojich násilných činoch.

    Navrhované zmeny prichádzajú po minulotýždňovom útoku vo východonemeckom meste Halle, kde 27-ročný Stephan B. v okolí miestnej synagógy zastrelil dvoch ľudí.

    K činu sa následne priznal a uviedol, že ho k nemu viedli antisemitské a krajne pravicové motívy. Páchateľ svoj útok naživo streamoval on-line pomocou kamery umiestnenej na helme.

    Podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov sa útočník radikalizoval práve na internete.

    - Reklama -