Nemci idú krotiť Facebook a Twitter. Minister je nadšený, no mnohí hovoria o konci slobody slova

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto: Pressmix.eu)
    Veľká koalícia CDU-CSU kancelárky Angely Merkelovej a sociálnych demokratov presadila v nemeckom spolkovom sneme zákon z pera sociálnodemokratického ministra spravodlivosti Heika Maasa. Podľa tohto zákona bude musieť odteraz zo sociálnych sietí zmiznúť jednoznačne ilegálny obsah a to do 24 hodín od zverejnenia takéhoto obsahu. Pokiaľ bude legálnosť obsahu sporná, lehota na preskúmanie prípadu a odstránenie obsahu sa predlžuje na sedem dní.
     
    Maas tvrdí, že tým končí právne vákuum, ktoré sa doteraz na internete vyskytovalo. Denník Neue Zürcher Zeitung, ktorý o prijatí zákona informuje, však tvrdí, že žiadne právne vákuum na internete neexistuje. Už dnes je možné postihovať nenávistné prejavy na internete. Podľa týchto zákonov majú byť postihovaní ľudia, ktorí sa napríklad nenávistných prejavov dopúšťajú, a nie sociálne siete.
     
    Zákon, ktorý presadil nemecký sociálny demokrat, tak nakoniec môže viesť predovšetkým k potláčaniu slobody slova. Schválená legislatíva je totiž formulovaná relatívne voľne a zákon bude možné zneužiť. Väčšina odborníkov, ktorá sa k zákonu vyjadrovala, schválenú predlohu odmietla. Možno aj preto, že podľa Európskej komisie dosiahli spoločnosti Facebook či Google pokrok v eliminácii obsahu, ktorý nie je v súlade so zákonom. Nemeckí politici ale zrejme chcú, aby boli ľudia z prostredia Facebooku ešte dôslednejší. Otázka je, či sa už Nemecko nedostáva v tejto veci na hranu.
     
    Celý článok v nemčine nájdete TU.
     
    - Reklama -