Nemci chystajú digitálny bič na radikálov. Nové pravidlá nútia sociálne siete spojiť sa s tajnými

    0
    Ilustračné foto: Hackeri (Autor: SITA)
    Nemeckí politici volajú po ráznych krokoch proti radikálom na sociálnych sieťach. Navrhujú preto zákon, podľa ktorého by stránky určené na komunikáciu a zdieľanie obsahu, ako napríklad Facebook, boli nútené spolupracovať pri prevencii a vyšetrovaní teroristických útokov. Ak úrady zistia, že používateľ danej siete porušuje zákon svojimi extrémistickými názormi, alebo dokonca propagandou terorizmu, mal by byť okamžite zablokovaný, nahlásený a jeho údaje aj s komunikáciou by mali dostať k dispozícii vyšetrovatelia. 
     
    Po urýchlenom zdieľaní dát zo sociálnych sietí volá viacero spolkových krajín Nemecka. Ide o to, že podľa vyšetrovateľov rozhoduje pri úspešnom pátraní po teroristoch často práve čas. Navrhovaná legislatíva by mala podľa denníka Die Welt priniesť policajtom možnosť okamžitého prístupu k profilom ľudí podozrivých z terorizmu.  

    Máte na to hodinu

    V súčasnosti nie je pre vyšetrovateľov jednoduché dostať sa ku komunikácii používateľov, po ktorých idú v súvislosti s extrémizmom či terorizmom. Aj v prípade, že dotyční spáchajú útok alebo iný trestný čin, je mimoriadne zložité získať povolenie na prístup k účtom na sociálnych sieťach, pretože spoločnosti, ktoré ich prevádzkujú, majú prísne nastavenú ochranu súkromia.  
     
    Ochrana osobných údajov či komunikácie na sieti však ide podľa nemeckých zákonodarcov bokom, keď má ísť o záchranu ľudských životov alebo zatknutie teroristov. „Ak trvá desať sekúnd, kým dorazí fotografia z Nemecka do Dillí, tak potom očakávam od Facebooku, že odpovie na žiadosť vyšetrovateľov do hodiny,“ uviedol minister spravodlivosti spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Thomas Kutschaty. 
     
    Okrem zložitosti súčasného procesu na získanie prístupu ku komunikácii používateľov podozrivých z terorizmu či šírenia extrémistických názorov zostáva fakt, že len malej časti žiadostí vyšetrovateľov sociálne siete skutočne vyhovejú. 

    Hŕstka úspešných žiadostí 

    To, že vyšetrovatelia požiadajú o sprístupnenie komunikácie, ešte ani zďaleka neznamená, že sa k nej aj dostanú. Rozhodnutie je totiž na sociálnych sieťach, ako sú Facebook či Twitter, a tie sa len veľmi nerady delia o súkromie svojich používateľov. Podľa Die Welt Facebook za uplynulé tri roky vyhovel iba 37 percentám žiadostí nemeckých tajných služieb. 
     
    Teraz by sa však mohlo všetko zmeniť vďaka legislatíve, na ktorú tlačia krajské vlády vo viacerých spolkových krajinách Nemecka. Podľa plánovaného zákona by mali byť sociálne siete povinné odovzdať vyšetrovateľom všetko, o čo požiadajú, a to čo najrýchlejšie. 
     
    Ministerka spravodlivosti spolkovej krajiny Hesensko Eva Kuhne-Hormannová tvrdí, že je životne dôležité, aby boli „spoločnosti ako Facebook zákonom prinútené k lepšej spolupráci s tajnými službami a vyšetrovateľmi“. Rovnaké hlasy sa ozývajú aj z Bavorska, ktoré je nárazníkovou zónou pre migrantov prichádzajúcich do Nemecka cez susedné Rakúsko. 
     
    Spolupráca medzi sociálnymi sieťami a úradmi, ktoré sa starajú o bezpečnosť Nemecka, musí byť podľa nemeckých krajských politikov povinná. „Až potom budú naše bezpečnostné agentúry schopné rýchlo a efektívne odpovedať v prípade hrozieb,“ tvrdí minister spravodlivosti Bavorska Winfried Bausback. 
     
    Opatrenie, po ktorom volajú nemeckí politici, pritom nie je iba v záujme bezpečnosti, ale údajne aj v ekonomickom záujme sociálnych sietí. Nikomu totiž neprospieva, ak sa na jeho sieti objavuje obsah, ktorý je v rozpore so zákonom. „Aj Facebook má ekonomické záujmy na tom, aby bol v tomto smere čistou platformou, ale robí pre to len veľmi málo,“ uviedla predsedníčka nemeckej parlamentnej komisie pre právne záležitosti Renate Künastová. 
     
    - Reklama -