Nemajú toľko v “keši”? Smerácki poslanci budú svoje mastné pokuty splácať niekoľko rokov

    0
    Premiér Robert Fico s poslancom Smeru Stanislavom Kubánekom (Autor: TASR)

    Poslanca Národnej rady SR za Smer-SD Stanislava Kubánka obišla nedávno rekordná pokuta 108-tisíc eur. Týkalo sa to toho, že Kubánek nemal vo viacerých rokoch pozastavenú živnosť, navyše bol aj konateľom obchodnej spoločnosti. Parlamentný výbor, kde má koalícia väčšinu, však odsúhlasil, že zaplatí pokutu iba 24-tisíc eur. Opoziční poslanci hovorili o dvojakom kilometri a že niektorí sú si rovnejší spomedzi rovných. Viac sme o tom písali TU a TU.

    O Stanislavovi Kubánkovi sa dokonca hovorilo aj to, že sa vzdá funkcie, aby sa vyhol takému vysokému trestu. Viac sa dočítate TU.

    Kubánek sa však podľa denníka SME s platením neponáhľa a dohodol sa s vedením parlamentu na splátkovom kalendári, pričom bude pokutu splácať až do volieb v roku 2020. Každý mesiac tak zaplatí 469 eur s tým, že už niečo zaplatil aj v hotovosti.

    Ďalší poslanec Smeru Peter Šuca má tiež zaplatiť pokutu 12 300 eur za živú živnosť. Jeho splátkový kalendár bude trvať dva a trištvrte roka a každý mesiac zaplatí 372 eur.

    „V týchto prípadoch išlo o pomerne vysokú pokutu. Osobne nemám nič proti tomu, ak je dĺžka splácania stanovená do konca volebného obdobia,“ hovorí šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik zo SaS.

    Rovnakú pokutu ako Šuca dostal aj poslanec Eugen Jurzyca zo strany Sloboda a Solidarita. O splátkový kalendár však nepožiadal. Možnosť nevyužili ani Andrej Hrnčiar a Eduard Adamčík z Mosta-Híd. Splátku nevyužil ani Igor Matovič, ktorý musel v minulosti tiež zaplatiť 12-tisícovú pokutu.

    - Reklama -