Nemá to v hlave v poriadku, odkázal Fico opozičnému lídrovi. Kam sa premiér odsťahuje z Bonaparte?

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Bol to cirkus humberto

    Premiér Robert Fico sa v úvode rozhovoru pre Plus jeden deň vyjadril, že mimoriadnu schôdzu považuje za zneužitie inštitútu odvolávania predsedu vlády, pretože podľa neho na to neexistovali žiadne dôvody. Cieľom mal byť iba konflikt a vyvolanie apatie voči štandardným politickým stranám.

    „Bola vymyslená, nezmyselná. Je úplne trápne, že úrad pre reguláciu urobí chybu, my to napravíme a pre to ešte zvoláva mimoriadnu schôdzu. Jednoducho ‚cirkus humberto‘, na ktorom som sa odmietal zúčastniť,“ dodal Fico.

    Robert Fico ďalej tvrdil, že bolo nevyhnutné vytvoriť politický tlak na ÚRSO a Jozefa Holjenčíka, aby sa napravili chyby vo zvýšených cenách energií. Prvýkrát sa o tomto probléme dozvedel až v januári počas výjazdu vlády v Martine.

    Odvolanie Jozefa Holjenčíka trvalo vyše dvoch týždňov a to podľa premiéra pre to, lebo „na prvom mieste boli pre nás ľudia a faktúry a potom sme vyvodili zodpovednosť.“ Taktiež Fico odmieta domnienky o tom, že by vedel, že Holjenčík sedel na dvoch stoličkách a ak niekto porušil zákon, musí sa to vyšetriť.

    O novom predsedovi ÚRSO rozhodne vláda, ale podľa Fica bude nutné debatovať aj s prezidentom, ktorý ho musí vymenovať. Energetickému holdingu sa zároveň premiér nebráni a tento proces vytvorenia, môže trvať do jedného roka.

    V súvislosti s privatizačnými zmluvami zvažuje predseda vlády obrátenie sa na Ústavný súd SR. „Dôležitá je kvalita samotného podania, pretože sa nedá len tak ľahko so všetkým obrátiť na ústavný súd,“ povedal Fico, pričom narážal na rozhodovacie právomoci štátu v sprivatizovaných podnikoch.

    “Matovič to nemá v hlave poriadku”

    Premiér sa v rozhovore pre denník dotkol aj koaličnej krízy, pričom Andrej Danko povedal o koalícii, že je to ako manželstvo pred rozvodom. „Viete, kedy je kríza? Vtedy, keď vám nefunguje vláda. Kríza je vtedy, keď vláda stratí väčšinu v parlamente alebo v parlamente neprechádzajú vládne návrhy zákonov. Všetko ostatné sú bežné rozhovory. Hovoriť o kríze bolo prehnané,“ dodal Fico s tým, že základ je stabilná vláda.

    „Viete si predstaviť, že by tu bola vláda, kde by sedel pán Galko, ktorý odpočúval novinárov spolu s pánom Kollárom, ktorého spisy usvedčujú z pochybnej minulosti? A že by spolu s nimi bol pán Matovič, ktorý to fakt nemá v hlave v poriadku,“ pustil sa predseda vlády do opozičných predstaviteľov.

    Fico sa však bránil odpovedať na otázky, či mu prekáža, že sa predseda parlamentu Andrej Danko sústavne sťažuje na jeho šéfa mediálneho tímu Erika Tomáša. „Tento tím je pre mňa mimoriadne dôležitý a je veľmi dôležité, že tento tím vedie Erik Tomáš. Úplne postačuje, keď poviem, že tento tím má moju absolútnu podporu,“ povedal premiér a dodal, že nie je typom politika, ktorý by podrážal kolená svojim koaličným partnerom.

    Odsťahuje sa definitívne z Bonaparte?

    V rozhovore Fico taktiež priznal, že rieši svoju bytovú otázku a už má vyhliadnutý jeden dom, ale má 25 rokov a vyžaduje rekonštrukciu a on uvažuje, že si ho kúpi. Dom by mal byť v Bratislave. „Mám vyhliadnutý jeden dom. Je to dom, ktorý má 25 rokov a bude si vyžadovať nejakú rekonštrukciu. Uvažujem, že by som si ho kúpil a zrekonštruoval. Je to v Bratislave, ale veď vydržte,“ povedal Fico.

    Zároveň je pre neho neudržateľné, aby ostal v byte, ak sa potvrdí, že Ladislav Bašternák je daňový podvodník, ale on nepozná pozadie jeho činnosti. „Bolo by neudržateľné, aby som tam ostal. Som rád, že si polícia robí svoju prácu. A keď má dôvody, tak koná. Ale nepoznám vôbec pozadie činnosti tohto pána,“ dodal premiér na margo tohto týždňovej razii u Bašternáka.

    Treba opatrne šúchať nohami

    Predseda vlády sa dotkol aj nastupujúcej generácie politikov v strane Smer. „Ak ste v politike tak dlho, ako som ja, nemôžete ako pán Lipšic o sebe donekonečna hovoriť, že ste nová generácia. Pán Lipšic bude mať 80 rokov a stále o sebe bude tvrdiť, že je nová politická generácia,“ skritizoval Lipšica Fico, pričom pre neho sú novou generáciou v strane Denisa Saková a Peter Pellegrini.

    O tom, či bude Pellegrini budúcim premiérom alebo predsedom strany, prebehne diskusia vo vnútri Smeru. Na otázku, či by chcel byť on sám štvrtýkrát premiérom, Fico povedal: „Treba opatrne šúchať nohami a byť skromnejší v ambíciách. Ale som v pohode aj fyzicky, aj zdravotne a verím, že to takto ešte vydrží. Ostatné už bude závisieť od podpory voličov.“

    - Reklama -