Nejde nám o ministerské kreslá, ale o presasdenie našich priorít, dušoval sa Procházka v rozhlase. Okomentoval aj Žitňanskú

    0
    R. Procházka počas prijatia u prezidenta (Autor: SITA)

    Predpokladá, že protischránkový zákon, ktorý je súčasťou programových priorít vlády, bude veľmi podobný, možno ešte pôjde ďalej ako bol poslanecký návrh zákona spred niekoľkých mesiacov. “To je pre mňa napríklad jeden z predpokladov, aby sa aj v tejto oblasti krajina mohla posunúť dopredu,“ povedal Procházka. Šéf Siete okrem iného poznamenal, že účasť vo vláde jeho strana nepodmieňuje ministerskými kreslami, ale presadením svojich priorít.

    Protikorupčné opatrenia a ďalšie témy, s ktorými sa uchádzala o priazeň voličov za stranu Most-Híd, sa podľa Žitňanskej nachádzajú v programových prioritách budúcej vlády. “Každá strana, ktorá sa zúčastňuje na vytváraní tejto vlády, má nejaké svoje programové priority a každá strana musí mať záujem na tom, aby sa presadili a mohla spraviť odpočet svojim voličom,“ uviedla Žitňanská a doplnila, že týmto sa stávajú spoločnými prioritami. Slovensko je teraz vo veľmi komplikovanej situácii, parlamentné voľby nám nastavili obraz, ktorý je veľmi zložitý a nová vláda buď podá výkon a bude plniť svoje programové priority, alebo situácia môže byť ešte komplikovanejšia, uviedla podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská v diskusii RTVS. Uvedomenie si tohto faktu, tejto zodpovednosti je podľa Žitňanskej to, čo ju motivuje k tomu urobiť maximum. Každý potom môže hodnotiť výsledky. 

    Diskutujúci sa vyjadrili aj téme zdravotníctva. “Podľa dohody, ktorú sme uzatvorili, zdravotníctvo zostáva v pôsobnosti strany Smer-SD a tak sa k tomu aj postavíme,“ povedal predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že personálne obsadenie na ministerstve zdravotníctva či v ďalších úradoch v oblasti zdravotníctva komentovať nechce.

    Podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko doplnil, že do kontrolných mechanizmov v zdravotníctve navrhli opozíciu, “aby to bolo ešte viac transparentné“. Nevie si predstaviť, že by do takýchto funkcií prišiel niekto zo zástupcov tých, čo v “90. rokoch zabezpečovali divadlo na slovenských uliciach, v Bratislave. Určite tam takých nepustíme a určite tam nepustíme žiadnych krikľúňov“. Podľa Hrnka si ale nebudú vyberať koho áno a koho nie, ale predpokladajú, že “opozícia dá do týchto kontrolných mechanizmov ľudí, ktorí budú mať svoju vážnosť“. Radoslav Procházka je za posilnenie úlohy opozície v kontrole v oblasti zdravotníctva.

    “Keď má mať reálnu účasť na kontrole moci v tých procesoch, musí súčasťou tej kontroly byť aj právo ponúknuť svojich nominantov a mali by sme to rešpektovať,“ doplnil predseda Siete. Procházka nechce spochybňovať schopnosť opozície ponúknuť relevantných kandidátov, verí v efekt ich účasti v kontrolných mechanizmoch. Dôležité to je aj pre obnovenie dôvery verejnosti. “Sú tam takí“, tvrdí a myslí si, že kontrola by sa mohla posilniť napríklad aj na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

    - Reklama -