Nejde ani tak o hľadanie odborníka, ako skôr o to, že minister nemôže vstúpiť do vzťahov ľudí, ktorí agendu školstva ovplyvňujú z pozadia, myslí si Beňová

    0
    Monika Flašíková Beňová (Autor: TASR)
    Správu o tom, že Peter Plavčan, ktorý prišiel o kreslo ministra po škandále s prerozdeľovaním eurofondov určených na vedu a výskum, je stále zamestnaný v rezorte školstva, priniesli Hospodárske noviny. Denník pripomína, že Plavčan robí poradcu ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej, ktorá dostala rezort školstva dočasne na starosti, kým SNS nenájde náhradu. 
     
    Náhrada za ministra sa však nehľadá ľahko a opozícia navyše požaduje, aby na miesto šéfa rezortu školstva prišiel skutočný odborník. Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) s požiadavkou súhlasí, ale dodáva, že podľa nej bol takýmto odborníkom práve nedávno odvolaný minister. 
     
    „Peter Plavčan tie odborné kritériá spĺňal viac ako mnohí jeho predchodcovia. Je profesor a agendu ministerstva ako bývalý štátny úradník rezortu poznal dokonale. Dokonca som osobne presvedčená, že je slušný človek, síce mediálne kostrbatý, ale so samotnou kritizovanou situáciou v oblasti fondov mal pramálo spoločné,“ píše Beňová na svojom facebookovom profile. 
     
    Skutočnou príčinou zdĺhavého hľadania nového ministra školstva je podľa europoslankyne niečo iné ako odborné kritériá. „Obávam sa, že nejde ani tak o hľadanie odborníka, ako skôr o to, že samotný minister nemôže vstúpiť do vzťahov iných ľudí, ktorí, naopak, túto agendu ovplyvňujú z pozadia,“ tvrdí politička. 
     
    Ešte „oveľa nebezpečnejšia ako pseudovyhľadávanie odborníka na post ministra školstva“ je podľa Beňovej snaha SNS o presadenie ústavného zákona o používaní zbraní. „Zákony na Slovensku dostatočne riešia nosenie a aj používanie zbraní,“ píše Beňová. Dodáva však, že rešpektuje poľovníkov, športových strelcov aj ďalších držiteľov zbraní. 
     
    „Potom tu ale máme rôznych ,podivínov‘, ktorí si zbraň nosia aj do NR SR a pod. a pri ktorých mám pocit, že už súčasná úprava je benevolentná,“ myslí si europoslankyňa. Ide o zrejmú narážku na udalosť z minulého roka, keď poslanec kotlebovcov Peter Krupa (ĽSNS) prišiel do národnej rady s legálne vlastnenou pištoľou. 
     
    - Reklama -