Nehraj so mnou hru na učiteľku a žiaka. Nemám rada také veci… Debata Macrona a Le Penovej mala šťavu

    0
    Emmanuel Macron a Marine Le Penová pred začiatkom televíznej predvolebnej debaty (Autor: TASR)

    Podľa denníka Le Monde sa Le Penová aj Macron dopúšťali vzájomných urážok a nepravdivých tvrdení. „Obzvlášť v tom vynikala vodkyňa Národného frontu, ktorá uvádzala mnoho poloprávd či rovno lží. Zrejme išlo z jej strany o stratégiu, ako predísť vecnej debate. Le Penová sa tak zrejme inšpirovala kampaňou Donalda Trumpa,“ usudzuje francúzsky denník, podľa ktorého sa v „brutálnej debate“ ukázala úplná názorová odlišnosť oboch kandidátov.

    Za značne emotívnu a plnú vzájomných invektív považuje stredajšiu televíznu debatu prezidentských kandidátov aj tlačová agentúra Agence France-Presse (AFP). „Hneď na úvod označila Le Penová Macrona za kandidáta elít a ,miláčika súčasného systému‘. Ďalej ho obvinila z neustálych lží. Na to bývalý minister v socialistickej vláde hneď reagoval a vyčítal svojej súperke, že jedinou jej stratégiou a programom je klamať a šíriť strach,“ píše AFP.

    Agentúra ďalej pripomína, že keď sa do druhého kola prezidentských volieb dostal pred pätnástimi rokmi otec Le Penovej Jean-Marie, jeho oponent a neskorší prezident Jacques Chirac s ním odmietol diskutovať z obáv pred ďalším šírením strachu a nenávisti. „Už samotnou účasťou v stredajšej diskusii tak Le Penová urobila ďalší krok smerom k mainstreamu,“ konštatuje AFP s tým, že debata bola pre oboch kandidátov najväčšou príležitosťou osloviť nerozhodnutých voličov. 

    Ako si všíma CNN, zaujímavý moment nastal, keď Le Penová svojmu oponentovi povedala: „Nezahrávaj sa so mnou. Nehraj hru na učiteľku a žiaka. Nemám také veci rada.“  Išlo o očividnú narážku na Macronovo manželstvo s jeho bývalou, o 24 rokov staršou, učiteľkou. 

    Spravodajský server France 24 si všíma, že Le Penová sa snažila od začiatku debaty líčiť Macrona ako pokračovateľa nepopulárneho prezidenta Françoisa Hollanda. „Oproti tomu Macron zase zdôrazňoval, že Le Penová je priamou nástupkyňou svojho otca a zakladateľa Národného frontu Jeana-Marie Le Pena. Oboch označil za parazitov systému,“ uvádza France 24 a rovnako ako agentúra AFP podotýka, že Macron na rozdiel od Chiraca neodmietol s Le Penovou verejne diskutovať.

    Ľavicový francúzsky denník Libération nijako neskrýva, ktorému z oboch kandidátov drží palce. Ale aj napriek tomu objektívne konštatuje, že v oblasti boja proti terorizmu môže Le Penová nad Macronom získať výhodu. „Deportácie, zbavenie občianstva, ochrana hraníc. Le Penová prišla s množstvom návrhov a tvrdí, že Macron je v tomto laxný a neponúka žiadne riešenia. Naopak oblasť riešenia európskych otázok sa ukazuje ako Le Penovej jasná slabina,“ píše Libération.

    - Reklama -