Nedovoľte švédskym neonacistom, aby sa tu udomácnili. Musíme zabezpečiť, aby nenaverbovali našu mládež, bije na poplach nórska premiérka

    0
    Erna Soldbergová (Autor: FOTO TASR - Andrej Galica)

    „Musíme zabezpečiť, aby organizácia, ktorá primárne pochádza zo švédskeho prostredia, nezískala oporu v Nórsku a aby nenaverbovala nórsku mládež,“ uviedla premiérka pre nórsku televíznu stanicu TV2.

    Až 70 pravičiarskych extrémistov pochodovalo minulú sobotu mestom bez príslušných povolení lokálnych úradov. Políciu kritizovali, že nekonala, uviedla však, že pri demonštrácii postupovala správne. Po demonštrácii 18 švédskych členov skupiny zastavili na hraniciach a vyhostili ich z Nórska. V skupine pochodujúcich boli aj extrémisti z Fínska.

    Členovia Nordického hnutia odporu boli prečíslení asi 300 Nórmi, ktorí prišli protestovať. V júli neonacisti spôsobili výtržnosti počas každoročného švédskeho politického stretnutia v Almedalene, vykrikovali slogany počas rečí dvoch poslancov. Viedlo to k zatknutiu jednej osoby po tom, ako sa správala násilne voči polícii, píše thelocal.se.

    Poslanec za švédsku Stranu zelených a minister školstva Gustav Fridolin uviedol, že je hrdý na to, že ho nacisti považujú za nepriateľa po tom, ako prerušili jeho reč. Ešte predtým Nordické hnutie odporu prehralo súd s nemeckou mraziarenskou firmou Nordfrost. Nariadením švédskeho patentového úradu už hnutie nemôže používať na propagačných materiáloch vrátane letákov meno Nordfront. Písali sme o tom TU.

    - Reklama -