Nedostatok peňazí v zdravotníctve? Toto vás presvedčí o opaku

    0
    Ilustračné foto: Pacienti v čakárni u lekára (Autor: SITA)
    Aliancia Fair-play sa zaoberala vo svojom prieskume tými zdravotníckymi zariadeniami, ktorých ročné tržby prekročili 600 000 eur. Ide pritom o firmy, ktoré sa zaoberajú vyšetreniami, ako je napríklad magnetická rezonancia či počítačová tomografia (CT). Výnimkou nie sú vraj ani vysokoziskové laboratóriá či spoločnosti na distribúciu liekov a lekárskej techniky. 
     
    Poniektoré súkromné firmy zo spomínaných oblastí zdravotníctva majú rentabilitu tržieb na úrovni 12 %, čo je podľa Aliancie Fair-play nadštandardné. „Zo zdravotníctva odišlo 83 miliónov eur, lebo z môjho pohľadu tieto firmy zarábajú veľa,“ uviedol analytik aliancie Peter Kunder pre portál Aktuality.sk
     
    Podľa Aliancie Fair-play sa na Slovensku oplatí prevádzkovať najmä laboratóriá. „Pätina zo spomínaných laboratórií má rentabilitu tržieb dokonca vyššiu ako 40 %, čo už je extrémne vysoké zhodnocovanie peňazí,“ tvrdí Kunder.
     
    Vysokoziskoví sú údajne aj niektorí prevádzkovatelia lekární, ktorých je oveľa menej ako firiem v ostatných spomínaných odvetviach zdravotníctva. Zisky vyššie ako 600-tisíc eur ročne má priemerne každá päťdesiata lekáreň na Slovensku. Je to podľa aliancie aj vďaka štátom regulovaným cenám liekov. 
     
    - Reklama -