Nedostatok peňazí a lotéria pri získavaní grantov na výskum, to je každodenná realita slovenského školstva

    0
    Minister školstva Juraj Draxler (Autor: SITA)
    Témou sobotňajšieho stretnutia akademikov s šéfom rezortu školstva bola budúcnosť vzdelávania, vedy a výskumu na slovenských vysokých školách. Podľa denníka SME bol najzásadnejšou otázkou spôsob hodnotenia kvality vysokých škôl v spojení s výskumom a financovaním. Garantovať nezávislosť a objektivitu hodnotenia študentov by mali zabezpečovať odborníci zo zahraničia, ale nie zo susedných krajín. „Hodnotenie musí vyhovovať medzinárodným kritériám, ale nie so slovenským folklórom,“ uviedol rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.
     
    Nedostatočne zohľadnené sú podľa šéfa akreditačnej komisie Ľubora Fišeru aj výsledky, ktoré vysoké školy získajú od akreditačnej komisie. „Ak sa výsledky nepremietnu do financovania, tak to enormné množstvo práce bolo zbytočné,“ tvrdí Fišera.

    Málo peňazí

    Za najväčší problém označili účastníci konferencie za prítomnosti ministra školstva nedostatok financií a ich prerozdeľovanie. Jozef Masaryk z Agentúry na podporu výskumu a vývoja prirovnal úspešnosť získavania grantov k lotérii. Zo 150 miliónov eur, ktoré majú podporiť vzdelávanie a výskum, je iba 10 miliónov rozdelených cez grantové agentúry VEGA a KEGA. Objektívne hodnotenie projektov  komplikuje údajne aj falošná solidarita. „Sme malá krajina na to, aby sme zostavili komisiu nezávislých odborníkov,“ myslí si predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík.
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
     
    - Reklama -