Nedávajte zvieratám jedlá zo štedrovečerného stola, radí odborníčka

    0
    Ilustračný obrázok (Autor: SITA)

    Pre zvieratá je najlepším darčekom nejaká pochúťka, niečo, čo obľubujú a čo nemôžu dostávať stále, ale malo by ísť o jedlo určené práve pre zvieratá. Riziká súvisiace s nevhodným stravovaním domácich miláčikov objasnila prednostka Kliniky malých zvierat Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach Alexandra Trbolová.

    “Psom by sa nemali podávať žiadne potraviny a jedlá zo štedrovečerného stola, pretože môžu u psíka spôsobiť problémy s gastrointestinálnym traktom – hnačky, vracania, ale aj pankreatitídy. Počas sviatkov sa na chirurgickom pracovisku najčastejšie stretávame s autoúrazmi, ale tiež s ochoreniami gastrointestinálneho traktu (hnačky, vracania) či s poraneniami po napadnutí iným psom alebo diviakom, ale tiež s ochoreniami močových ciest,” uviedla. 

    Ako ďalej informovala hovorkyňa UVLF Mária Rusnáková, po vianočných sviatkoch majú veterinári viac práce práve v dôsledku problémov tráviaceho traktu spôsobených buď nadmernou konzumáciou, alebo konzumáciou nevhodných potravín. Pre zvieratá je nevhodná najmä ľudská strava, aj keď im často chutí. Najvhodnejšou potravou pre psy a mačky sú granule. Skladba stravy zvierat sa dá spestriť rôznymi pochúťkami, ktoré ale nie sú určené na dlhodobú konzumáciu, a ktoré ponúkajú špecializované predajne s chovateľskými potrebami. 

    V prípade zdravotných problémov zvierat spôsobených skladbou alebo množstvom potravy je potrebné navštíviť veterinárneho lekára. “Na pracovisku každého oddelenia Univerzitnej veterinárnej nemocnice v Košiciach je prítomný jeden lekár v pohotovosti od 15.30 do 20.00 h a od 20.00 do 8.00 h druhého dňa. Cez víkend a počas sviatkov sa služba strieda v 12–hodinových službách, to znamená, že prítomný je jeden lekár od 8.00 do 20.00 h a potom druhý od 20.00 do 8.00 h druhého dňa,” priblížila prednostka Trbolová. 

     

    - Reklama -