Nedarí sa mu? Údajný mecenáš Smeru Poór vraj ide rozpredať svoje impérium

    0
    Majiteľ futbalového Spartaka Trnava Vladimír Poór (vpravo) má údajne blízko k premiérovi Ficovi (Autor: TASR)

    “Čínska investičná skupina CEFC naďalej skupuje firmy na Slovensku a Česku. Najnovšie sa podľa našich informácií zamerala na spoločnosti z portfólia trnavského oligarchu,” uviedol portál. 

    Podľa dvoch od seba nezávislých zdrojov trnavský oligarcha rokuje s čínskou investičnou spoločnosťou CEFC o predaji svojho hlavného portfólia, a to železničiarskych opravárenských podnikov (ŽOS) v Trnave a Zvolene (ŽOS Zvolen spoluvlastní s podnikateľom Alexejom Beljajevom, pozn. red.).

    Súčasťou obchodu by mal podľa portálu byť aj futbalový klub Spartak Trnava, ktorý Poór ovláda už viac ako dve desaťročia. “Celá transakcia stojí momentálne na cene. Poór žiada privysokú cenu za svoje ŽOS-ky. Číňania nie sú ochotní zaplatiť toľko, koľko požaduje, pretože firmy budú potrebovať ďalšie investície do modernejších technológií,” prezradil jeden zo zdrojov pre aktuality.sk.

    Pokiaľ sa podarí celý obchod dokončiť, tak nepôjde o prvú investíciu CEFC na Slovensku či v Česku. Číňania v posledných rokoch už urobili v tomto regióne viacero významnejších akvizícií. Napríklad kúpili polovicu J&T Finance Group, administratívne centrum Florentinum, Pivovary Lobkowicz či futbalový klub Slávia Praha.

    Portál pripomenul, že vlani dokonca zástupcovia CEFC pri rokovaniach so slovenskou vládou verejne deklarovali, že chcú investovať do slovenskej ekonomiky, pričom ich zaujímajú predovšetkým odvetvia strojárstva, energetiky, logistiky alebo cestovného ruchu.

    Čínska spoločnosť sa k celej záležitosti nevyjadrila, na otázky portálu aktuality.sk neodpovedala. Súčasný vlastník však rokovania odmietol. “Nie je pravda, že rokujem s kýmkoľvek o predaji ktorejkoľvek ŽOS. Mám s nimi dlhodobé plány,” odkázal Poór.

    Pokiaľ by trnavský veľkopodnikateľ predal železničné opravárenské podniky a futbalový klub, naďalej by mu zostali ešte zaujímavé firmy. Stále by mal podiel v spoločnosti Biotika Slovenská Ľupča, ako aj vo firmách Euro Max Slovakia, CellQoS, Železničná preprava či Tir Petroleum. Dokopy tieto podniky generujú tržby viac ako 55 miliónov eur.

    O Poórovi sa už dlhodobo hovorí ako údajnom mecenášovi Smeru.

    Autor: Redakcia, TASR

    - Reklama -