Nechcete platiť poplatok 10 eur na urgentnom príjme? Takto prejdete „druckerovinám“ cez rozum

    0
    Nemocnica (Autor: SITA)

    V zdravotníctve sa plánujú zmeny. Ak vyhľadáte pomoc lekára s menej závažným problémom a vaše kroky budú viesť na urgentný príjem, môžete zaplatiť namiesto 1,99 eur až 10 eur. Tieto zmeny prezentoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker vo februári a ich cieľom je odradiť ľudí, ktorí sa snažili zneužívať systém.

    Topky.sk však zostavili rady, ako sa poplatku vyhnúť bez toho, aby utrpelo naše zdravie. V prvom rade web píše, že ak pociťujeme príznaky choroby v piatok ráno, netreba zbytočne otáľať a zájsť k lekárovi hneď. V prípade, že sa nám nedá odísť z práce, treba si pozrieť ordinačné hodiny nášho lekára. Pri takomto postupe by sme sa mohli vyhnúť návšteve urgentného príjmu, napríklad cez víkend s chrípkou a ušetriť tak peniaze.

    Rovnako si treba uvedomiť, že pri kašli či bolesti hlavy by naše kroky mali smerovať prioritne do tzv. pohotovostnej ambulancie, ktorá ordinuje do polnoci. O radu môžeme poprosiť aj v lekárni, existujú aj pohotovostné, ktoré fungujú 24 hodín denne.

    V neposlednom rade si vieme predvídaním zaplniť domácu lekárničku voľne dostupnými liekmi, napríklad na bolesť alebo na zníženie horúčky. Nápomocná môže byť aj kniha – Zdravoveda, ale spoľahnúť sa môžete aj na prevenciu, napríklad bezpečnosť pri športe alebo jedenie s mierou počas sviatkov, lebo aj s takýmito problémami často navštevujeme pohotovosť.

    - Reklama -