Nechceme byť “koncentračným táborom” pre utečencov, tvrdili Turci ešte včera. Dnes otočili a chcú stavať nové tábory. Čo všetko odznelo v Bruseli?

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Erdoganovu návštevu v Bruseli zatienilo narušenie vzdušného priestoru Turecka pri hranici so Sýriou ruským vojenským lietadlom, prezident sa však snažil sústreďovať pozornosť na utečeneckú krízu.


    “Základnou príčinou súčasnej utečeneckej krízy je vojna v Sýrii,” povedal Erdogan reportérom po sérii stretnutí s čelnými predstaviteľmi EÚ v Bruseli. Úniu vyzval na vyvinutie väčšieho úsilia pri výcviku povstalcov, na zriadenie bezpečnej zóny v severnej Sýrii a bezletových zón, aby sa skončilo bombardovanie civilistov.
    Agentúra Reuters upozorňuje, že vzťahy Turecka s Bruselom sú napäté pre jeho stále odkladané ambície na vstup do EÚ. Európa, čeliac najhoršej utečeneckej kríze od rozpadu bývalej Juhoslávie, však podľa nej zmiernila svoju kritiku Erdoganovho spôsobu vládnutia a usiluje o to, aby Turecko prijalo viac utečencov zo Sýrie a Iraku. EÚ je ochotná poskytnúť Ankare financie na to, aby utečenci mohli žiadať o azyl v táboroch na území Turecka.
    Erdogan, ktorý sa pripravuje na parlamentné voľby 1. novembra, v Štrasburgu i Bruseli ostro kritizoval snahy európskych krajín obmedziť prijímanie utečencov. Prvýkrát však podľa diplomatov EÚ, ktorí to označili za prelom, súhlasil s diskusiou o vytvorení ďalších utečeneckých táborov v Turecku.
    To by znamenalo zriadiť pracovnú skupinu na vysokej úrovni, ktorá bude rokovať o utečencoch výmenou za urýchlenie rozhovorov o bezvízovom styku Turecka s EÚ, dodal Reuters.


    Turecký premiér Ahmet Davutoglu predtým odmietol návrh EÚ na financovanie utečeneckých táborov v Turecku. Vyhlásil, že Turecko nie je pripravené stať sa “koncentračným táborom” pre utečencov.
    Rokovania budú pokračovať vo štvrtok v Luxemburgu, kde sa na konferencii stretnú ministri EÚ, západného Balkánu a krajín východného Stredomoria.

    - Reklama -