Nechať u seba prespať utečencov? Ľudia v Bruseli to robia. Pozriete si VIDEO ako

    0
    Migranti v Bruseli čakajúci na dobrovoľníkov, ktorí by ich ubytovali na pár nocí (Autor: ReproFoto: Facebook/al-Jazeera)
    Občianska platforma (Plateforme Citoyenne) v Bruseli ubytuje noc čo noc stovky migrantov u ľudí, ktorí sú na tento účel ochotní poskytnúť svoje domovy. Ide údajne o 300 až 400 ľudí každú noc len v belgickom hlavnom meste. Ide o službu podobnú obľúbenému spôsobu ubytovania v štýle Air BnB, len s rozdielom, že hosťami sú v týchto prípadoch utečenci, ktorí nemajú kde zložiť hlavy. 
     
    Jeden z mužov na videu arabskojazyčnej televízie, ktorému je na videu vidieť z tváre iba ústa a bradu, tvrdí, že ušiel z Egypta počas revolúcie v roku 2011. Letecky sa prepravil do Spojených arabských emirátov odkiaľ odišiel do Kuvajtu, kde strávil jediný deň, kým sa dostal ďalej do Turecka. Tým sa však jeho cesta ani zďaleka neskončila. Len po šiestich hodinách v Turecku sa dostal na loď, ktorá ho prepravila do Grécka. 
     
    „Zistil som, že život v Grécku je rovnaký ako v Egypte. V tom čase, v roku 2011 tam boli rasisti, ktorí nás bili a vyhadzovali všetkých z krajiny. Teraz som prišiel do Belgicka, aby som zlepšil svoju situáciu,“ vraví Egypťan z videa s tým, že takých dobrých ľudí ako v Belgicku sa mu v Egypte stretnúť nepodarilo. 
     
    Jeden z hostiteľov menovaný v zázname iba ako Yoon priznáva, že keď sa prvýkrát podujal ubytovať dvoch Afgancov u seba doma, tak pred ich príchodom schoval z kuchyne všetky nože, pretože sa bál. „Ale teraz po dvoch rokoch neváham požičať svoje kľúče. Je to skutočne o stretnutí ľudí s ľuďmi,“ vraví s úsmevom Yoon. Upozorňuje pritom na fakt, že napriek tomu, že je Belgičan, tak jeho korene sú v Ázii. Narodil sa v Južnej Kórei, odkiaľ ho ako trojmesačného adoptovali. 
     
    Yoon nie je jediný, ktorý pomáha ubytovať migrantov. Dobrovoľníkov je oveľa viac a večer často čakajú na organizátorov tejto nevšednej akcie v uliciach Bruselu, aby mohli otvoriť dvere utečencom, ktorí skončili v Belgicku na ulici a nemajú v zime kde prespať. Niektorí dobrovoľníci pomáhajú inak ako ubytovaním. Napríklad vozia ľudí na miesta ubytovania vlastnými autami. 
     
    „Ľudia, ktorých stretávame v parkoch, prichádzajú z rôznych krajín. Etiópia, Eritrea, Sudán, Irak, Sýria, Egypt, Líbya,“ vraví Yoon vo videu. 
     
    Väčšina utečencov, ktorým v Belgicku podajú pomocnú ruku, je za ňu vďačná, ale nájdu sa aj menšie sťažnosti, napríklad na jedlo. „Skúšal som jesť polievku, ktorú raz robili v Belgicku a nemohol som to jesť. Bolo ťažké ju prehltnúť. Hostitelia mali potom pocit, že musia ísť do supermarketu nakúpiť. Čím dlhšie ostanete s rodinou, ktorá vás hostí, tým drahšie to pre nich je. Mám pocit, že po dvoch-troch dňoch musím odísť a ísť späť do parku, kde sa zase zaregistrujem k inej rodine,“ vraví ďalší z migrantov, ktorým na videu nevidno do tváre. 
     
    Yoon priznáva, že nie vždy je takýmto spôsobom možné nájsť aspoň dočasné ubytovanie pre všetkých migrantov v Bruseli, ktorí oň požiadajú. V noc natáčania videa pre arabskú televíznu stanicu sa však dobrovoľníkom podarilo umiestniť všetkých žiadateľov. 
     
    - Reklama -