Nechali ste ho utopiť. SaS je diktátorská strana. Ste dobrý herec s mafiánskym štýlom, zaznelo. Moderátor mal s Kaliňákom a Rajtárom čo robiť

    0
    Robert Kaliňák a Jozef Rajtár (Autor: TASR)
    Robert Kaliňák sa v úvode nedeľnej diskusie bránil tým, že vo voľbách ho podporilo 350-tisíc voličov a ich mandát musí napĺňať. To bola jeho odpoveď na krátku ukážku z tohtotýždňovej parlamentnej debaty o jeho odvolávaní z funkcie ministra vnútra. Kaliňák argumentoval tiež tým, že má stále podporu koalície aj vedenia strany Smer-SD. 
     
    Zbrane ťažkého kalibru počas debaty o svojom odvolávaní Kaliňák podľa vlastných slov vytiahol, pretože pri predošlých dvoch odvolávaniach z minulého roka nemal čas reagovať na opakované útoky opozície. „Stále pokračujú klamstvá, výmysly a neustále obviňovanie (zo strany opozície), tak je nutné sa brániť,“ zdôvodnil Kaliňák. Minister vnútra dodal, že niekto musí byť pod paľbou opozície. 
     
    Opozičný poslanec Jozef Rajtár skonštatoval, že s výsledkom straníckeho snemu strany Smer-SD rátal. „V Smere nenastali žiadne reálne zmeny. Kritika bola nevypočutá,“ skonštatoval Rajtár. Podľa opozičného poslanca má Smer-SD leví podiel na situácii na Slovensku. 
     
    Rajtár uviedol, že SaS aj celá opozícia podporujú zmeny, ktoré pomôžu ľuďom, a nezáleží im na tom, či ide o návrhy vládnych strán. Poslanec však uviedol, že podľa neho nie je nutné, aby boli ústavou garantované veci ako minimálna mzda alebo vek odchodu do dôchodku. Kaliňák argumentoval, že ústava je najrešpektovanejší zákon a zahral aj na sociálnu nôtu. „Nemôžeme chcieť, aby ľudia pracovali do sedemdesiatky,“ zdôvodnil minister vnútra. 
     
    Reč prišla aj na príplatky za nočné smeny. Rajtár vyhlásil, že SaS mala podľa neho vlastné riešenia takýchto príplatkov. Údajne také, ktoré by nezaťažili zamestnávateľov, ale návrh liberálov vraj koalícia odmietla. Kaliňák len v krátkosti povedal, že SaS mohla zaviesť príplatky za nočné, už keď bola vo vláde Ivety Radičovej. 

    Odpočet za 10 rokov

    Rajtár v debate pripomenul, že Smer-SD je na Slovensku pri moci už desať rokov a mal by podľa neho vydať „odpočet“ toho, čo za ten čas stihol urobiť. „Verejná správa je rozsiahla a zle platená namiesto toho, aby bol štíhla a dobre platená… Ľudia sa boria s papierovačkami a byrokraciou,“ vyhlásil saskár. 
     
    Opozičný poslanec vyčítal Kaliňákovi aj to, že podľa neho je vďaka Smeru v kríze aj zdravotníctvo na Slovensku. 
     
    Kaliňák vrátil úder veľmi tvrdo a nenechal sa zatlačiť do kúta ani opakovaným skákaním do reči, ktoré sa počas nedeľnej debaty dopúšťali striedavo obaja diskutéri. „Treba si uvedomiť, kde bolo Slovensko v roku 2006,“ pripomenul minister vnútra. Nešetril kritikou na adresu Radičovej vlády, ktorej súčasťou bola SaS. 
     
    „Prešustrovať 45 miliónov eur za dva roky, to je umenie,“ povedal Kaliňák o reforme dôchodkového systému z čias Radičovej vlády. 

    Mafiánsky štýl riadenia štátu? 

    Ostrá debata pokračovala výmenou názorov, do ktorých musel často zasahovať moderátor, aby bolo rozumieť aspoň jednému z politikov. Rajtár vyčítal smerákovi aj „slabý rast“ Slovenska. „Nepribližujeme sa k Západu. Rastieme preto, že takmer celá Európa a celý svet rastie, ale nerastieme dosť, aby sme dobiehali ten zvyšok,“ vyhlásil poslanec. 
     
    Kaliňák sa bránil tým, že za vlády Smeru Slovensko „preskočilo“ niektoré štáty Európskej únie. „Čerpáme z toho, že máme dobre upravené zákony, ktoré pomáhajú dosahovať tie najvyššie čísla,“ nedal sa minister. 
     
    Opozičný poslanec však napriek argumentom trval na tom, že Kaliňák musí odstúpiť, či už sám, alebo odvolaním v parlamente, ktoré bolo zatiaľ tri razy neúspešné. Podľa Rajtára je odvolanie Kaliňáka základným predpokladom, aby sa Slovensko posunulo ďalej. „Keď nefunguje polícia a vyšetrovanie závažných trestných činov, tak niet ani dôvery v políciu. Až 53 percent Slovákov nedôveruje polícii,“ pripomenul Rajtár výsledky prieskumu Eurobarometer. V ňom slovenská polícia skutočne skončila v dôveryhodnosti na poslednom mieste v rámci EÚ. 
     
    „Chceme zmeniť mafiánsky štýl riadenia štátu,“ vyhlásil Rajtár s tým, že Kaliňák je podľa neho reprezentant tohto štýlu. Opäť padla pripomienka kauzy Bašternák, ale opozičný poslanec vzápätí čelil otázke, či bolo v poriadku, keď jeho asistent nazrel na účet alebo ako tvrdí premiér Robert Fico na viaceré účty členov vládnej koalície. Rajtár sa bránil tým, že je povinnosťou bankových úradníkov kontrolovať podozrivé transakcie. „Mafiánsky štýl politiky je krytie rôznych zlodejín,“ povedal saskár. 
     
    Rajtár tvrdil, že generálna prokuratúra údajne nariadila prešetriť celý majetok Roberta Kaliňáka, jeho právnika pána Turčana, exministra Jána Počiatka a bratislavského podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov. 

    Klamstvo je ich pracovná metóda

    „Za tie tri, štyri minuty stihol povedať iba samé klamstvá,“ reagoval Kaliňák a prešiel okamžite do protiútoku. Zopakoval, že nikdy nebol obchodným partnerom Ladislava Bašternáka. Iba si kúpil dva byty a podiel v spoločnosti. Minister vnútra dodal, že generálna prokuratúra podania poslanca Rajtára proti nemu údajne trikrát zamietla. 
     
    „Vo vašom prípade je to o tom, že sa týmito útokmi na nás snažíte zakryť svoje vlastné zlyhania. Vy ste človek, ktorý podvádzal vo vláde Ivety Radičovej, aby sa dostal do funkcie, na ktorú potrebuje vysokú školu, ktorú nemá,“ povedal Kaliňák. 
     
    Šéf rezortu vnútra za opakovaného skákania do reči zo strany poslanca Rajtára dodal, že SaS nevie vysvetliť, prečo Richard Sulík svojho času kúpil od Bratislavy pozemok za 37 miliónov a potom ho o rok predal za 66 miliónov eur. „Klamstvo je ich pracovná metóda,“ obvinil Kaliňák saskárov. 
     
    „Nikdy som Bašternáka neobhajoval,“ povedal Kaliňák a dodal, že SaS je „ľahká diktátorská“ strana. Odborníci aj demokrati podľa neho od liberálov odišli. Minister obvinil opozičnú stranu, že „nevie odpovedať na odborné témy a snaží sa obnovovať staré kauzy, ktoré boli tisíckrát vysvetlené“. 

    Dobrý herec Kaliňák

    Skákanie do reči sa v polovici debaty stalo trendom podobne ako tlmený smiech Jozefa Rajtára, ktorým poslanec často reagoval na ministrove slová. 
     
    Nízku dôveru v políciu Kaliňák vysvetlil takto: „Keď som nastupoval, tak mala polícia nedôveru 70 percent.“ V súčasnosti neverí slovenskej polícii viac ako polovica účastníkov prieskumu Eurobarometer. 
     
    „Namiesto nízkej mafie tu máme korupciu na úrovni vlády. Vy ste vykompenzovali tých mafiánov, ktorí behali so zbraňami po uliciach, obrovskými daňovými podvodníkmi,“ obvinil Rajtár vládu Smeru. Kaliňák sa však ani na chvíľu nenechal zatlačiť do kúta a uviedol, že vláda Ivety Radičovej podľa neho povyplácala obrovské daňové vratky daňovým podvodníkom.  
     
    „Pán Kaliňák by bol dobrým hercom, pretože on vie, kde je pravda, a vie, ako sa zakrývajú rozsiahle podvody. V akejkoľvek inej krajine by minister vnútra po tom všetkom, čo narobil, odstúpil. Ak Kaliňák odstúpi, je to šanca na zlepšenie života na Slovensku,“ povedal opozičný poslanec. 
     
    „Je to absolútne kľúčové a najlepšie by bolo, keby odišiel sám,“ myslí si Rajtár o odchode Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra. Saskár pripomenul, že v iných krajinách odstupujú ministri za oveľa menšie kauzy. „Za to, čo máte vy, by poodstupovali celé vlády, keby sme to rozpočítali,“ povedal na adresu Kaliňáka poslanec. „Neboli ste schopný povedať jedinú konkrétnu kauzu,“ reagoval šéf rezortu vnútra. 
     
    Došlo aj na prehľadávanie účtu Roberta Kaliňáka, za ktorým je práve bývalý asistent poslanca Rajtára. „Za to, že niekto nahovorí svojho asistenta, aby spáchal trestný čin, tak by odstúpil. Vy ste ho na to nahovorili a nechali ste ho v tom utopiť. Mne by to bolo strašne trápne. Len vďaka vám ten človek stojí dnes pred súdom,“ pripomenul Kaliňák prípad Filipa Rybaniča, ktorý mal vyniesť z banky informácie o účte Roberta Kaliňáka a súdia ho za to. 
     
    Záver nedeľnej diskusie v podaní ministra vnútra a opozičného poslanca sa niesol v duchu viac či menej osobných útokov. Na pretras opäť prišlo aj vzdelanie Jozefa Rajtára a na druhej strane aj stranícka kritika ministra kultúry Mareka Maďariča a jeho odchod z funkcie podpredsedu strany Smer-SD.
     
    Celú reláciu nájdete v archíve RTVS.
     
    - Reklama -