Nech sa páči, utečenci, 500 miliónov. George Soros teraz rozdáva inovatívnym spôsobom

    0
    George Soros (Autor: SITA)

    Vplyvný priaznivec prisťahovaleckej politiky „otvorených dverí“ kancelárky Angely Merkelovej Soros oznámil svoj úmysel v rámci prebiehajúceho summitu OSN v New Yorku. Vložené peniaze by mali byť podľa slov osemdesiatšesťročného finančníka určené aj pre spoločnosti, ktoré sa rozhodnú utečencov zamestnať. Soros vraj chce „využiť silu súkromného sektora pre verejné blaho“. Jeho kritici však naopak tvrdia, že vďaka svojim peniazom sa snaží obmedzovať vplyv národných vlád.

    Soros prostredníctvom svojej neziskovej organizácie Open Society Foundations finančne podporuje stovky prevažne ľavicových projektov, ktoré spočívajú v ochrane ľudských práv rôznorodých menšín, multikulturalizmu či genderu. V práve prebiehajúcej prezidentskej kampani v Spojených štátoch neskrývane podporuje demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. Podľa dostupných informácií patrí Soros k najvplyvnejším hýbateľom súčasných celosvetových udalostí.

    „Budeme investovať do začínajúcich aj rozbehnutých firiem, ktoré priamo založia alebo sa budú na ich chode podieľať utečenci. Tieto investície by mali mať, samozrejme, svoju návratnosť. Ale naším primárnym cieľom je vytvárať produkty a služby, z ktorých budú ťažiť utečenci aj ich hostiteľské krajiny. Dúfam, že môj záväzok bude inšpirovať aj ďalších investorov, aby podnikli podobné kroky,“ uviedol George Soros vo svojom oficiálnom vyhlásení.

    Summit OSN, ktorý začal v pondelok v New Yorku, sa zaoberá predovšetkým problematikou migračnej krízy. Sorosova nezisková organizácia Open Society Foundations by mala mať podľa pondelkového vyhlásenia na starosti finančné prostriedky. Všetky zisky z týchto Sorosových investícií by mali putovať do programov OSF, ktoré nejakým spôsobom súvisia s utečencami. Programy zahŕňajú komunitné centrá v Grécku či poskytovanie právneho poradenstva pre utečencov.

    „Utečenci potrebujú získať prístup k finančným a právnym službám, vzdelaniu a pracovným príležitostiam. Veríme, že súkromný sektor má jedinečné možnosti aj príležitosť poskytnúť pomocnú ruku pri budovaní infraštruktúry potrebnej na podporu týchto služieb,“ uviedol Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi k záväzku Georga Sorosa.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -