Nečakaný zvrat v prípade údajne uneseného Vietnamca. Jeho rodina o tom podozrivo mlčí

    0
    Trinh Xuan Thanh (Autor: TASR)

    Oficiálny dôvod tohto kroku nie je známy, podľa hovorcu súdu však Thanh uviedol zdravotné dôvody. 

    K dôvodom stiahnutia odvolania sa nechcela vyjadriť ani Thanhova matka Dam Thi Ngoc Kha. “Naša rodina bude v tejto chvíli mlčať. Rozhodnutie urobil samotný Thanh,” povedala agentúra DPA.

    Ľudový súd v Hanoji uznal 52-ročného Thanha v dvoch samostatných procesoch za vinného z korupcie a zlého hospodárenia. Jeho kauza od vlaňajšieho leta značne poškodila vzťahy medzi Nemeckom a Vietnamom. Nemecká vláda je totiž presvedčená, že bývalý generálny riaditeľ štátnej stavebnej spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC), dcérskej firmy ropného a plynárenského gigantu PetroVietnam, bol v júli 2017 odvedený z Berlína proti svojej vôli.

    Vietnamská strana tvrdí, že do vlasti sa vrátil dobrovoľne. Podľa svojej nemeckej obhajkyne sa Thanh stal obeťou politických machinácií vo vietnamskej komunistickej strane. Thanh v roku 2016 ušiel z Vietnamu do Nemecka, aby sa vyhol trestnému stíhaniu.

    V Berlíne prebieha od apríla proces so 47-ročným Vietnamcom, ktorého Spolková prokuratúra obviňuje z toho, že bol agentom a podieľal sa na únose Thanha. Predpokladaní zosnovatelia únosu sú však stále na slobode.

    Celú kauzu nedávno znovu otvorili nemecké médiá, ktoré ju spájajú aj s návštevou generála To Lama na Slovensku, keďže niektorí podozriví sa mohli objaviť v jeho prítomnosti v Slovenskej republike len tri dni po údajnom únose Thanha z Berlína.

    - Reklama -