Nečakaný zvrat týždňa. Miliónový tender náhle zrušený, takéto sú dôvody

    0
    Sociálna poisťovňa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Problémom Sociálnej poisťovne je nejednotný informačný systém, ktorý má za následok až komické situácie, keď človek vybavuje niečo pri jednom okienku, ale musí doložiť doklady z iného okienka tej istej inštitúcie, lebo v poisťovni skrátka nemajú žiadny jednotný centrálny systém. Inštitúcii takých rozmerov, ako je Sociálna poisťovňa, by pritom takýto systém výrazne pomohol.

    Zákazka sa však podľa kompetentných, ktorí stoja za jej zrušením, príliš podobala na IT projekty, ktoré mali za cieľ len ťahať peniaze z verejných zdrojov. IT projekty sú dlhodobo najmenej prehľadnými projektmi verejného obstarávania. Pri verejnom obstarávaní napríklad na CT prístroj je totiž pomerne jednoduché porovnať rovnaký nákup v zahraničí a na základe toho posúdiť, do akej miery je verejné obstarávanie správne ocenené. V prípade IT projektov je však takéto porovnávanie veľmi náročné, pretože jednotlivé projekty sú príliš odlišné v závislosti od kritérií, podľa ktorých sú vytvárané. Vzniká tak neprehľadný priestor pre finančné machinácie a nadceňovanie.

    Do IT projektov pritom ide v rámci verejného obstarávania ročne na Slovensku okolo pol miliardy eur. Spomedzi krajín OECD je dokonca Slovensko za vlády Roberta Fica krajinou, ktorá do IT sektoru investuje v pomere najviac.

    Softvér pre Sociálnu poisťovňu stopol jej súčasný šéf Ľubomír Vážny, ktorý bol do vedenia Sociálnej poisťovne dosadený stranou SMER po marcových voľbách. Verejné obstarávanie, ktoré pripravil ešte jeho predchodca, už bolo vo vrcholnej fáze, keď ho po pár mesiacoch vo funkcii Vážny stopol. Podľa denníka Postoj stojí tento jeho krok za pozornosť: „Hoci tento projekt svojím rozpočtom a dlhým časom, počas ktorého sa má realizovať (sedem rokov), možno považovať za obrovský, nevyvolal voči Smeru či premiérovi taký verejný tlak, aby bolo jeho zrušenie nevyhnutné.“ Natíska sa tak otázka, prečo verejné obstarávanie, ktoré bolo už v podstate hotovou vecou, tak náhle zrušili.

    Zrušenie projektu prisudzuje denník tomu, že buď ide len o „technickú prestávku“, alebo sa v Smere po kauze Bašternák možno zvýšila citlivosť na takéto operácie, prípadne sa zvýšil výtlak tých, pre ktorých sú napríklad miliardové vratky DPH už príliš veľkým sústom na tiché akceptovanie.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -