Nečakané slová Andreja Kisku v Izraeli: Prečo by som sa nestal židom?

    0
    Prezident SR Andrej Kiska sa modlí pri Múre nárekov v Jeruzaleme (Autor: TASR)

    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska počas štátnej návštevy Izreala priznal o sebe nečakanú informáciu. Počas slávnostnej večere na jeho počesť povedal podľa portálu Israelnationalnews.com, že obdivoval zomknutosť židovskej komunity a sám si kládol otázku, prečo by sa nestal židom.

    „Keď som mal 27 rokov, odišiel som do USA a moja žena s deťmi zostali doma. Keď som si nedokázal nájsť prácu ako inžinier, zamestnal som sa na benzínovej pumpe. Môj šéf bol ukrajinský žid a tam som videl, ako veľmi je židovská komunita zomknutá. A keď som sa vrátil domov na Slovensko, pýtal som sa sám seba, prečo by som sa nestal židom?“ cituje prezidentov výrok izraelský portál.

    „Skutočne som obdivoval židovskú komunitu a mala veľký vplyv na môj život. Keď som prišiel sem a vidím túto komunitu, získavam veľkú inšpiráciu zo spôsobu, akým rozprávate o svojich problémoch. Pracujete so skutočným zanietením, aby ste našli riešenia, a viete, že to dokážete,“ nešetril chválami na izraelský národ slovenský prezident.

    Kiska ďalej zdôraznil, že musíme stáť za našimi hodnotami spoločne, aby sme premenili sny na realitu, aj v tom prípade, keď vidíme, že svet sa stáva radikálnejším a nebezpečnejším. „Musíme diskutovať o našich hodnotách spoločne, hlavne v záujme mladých ľudí v oboch krajinách,“ uzavrel počas slávnostnej večere svoju reč Andrej Kiska.

    - Reklama -