Nečakané odchody u Kisku? Zbavil sa vraj poradcov Bútoru a Michaliča. Ak je to pravda… je absolútne nezorientovaný a ľahko zneužiteľný, tvrdí analytik

    0
    Prezident Andrej Kiska v Národnej rade SR (Autor: SITA)

    Dôležité personálne zmeny u prezidenta. Bývalý slovenský veľvyslanec v USA Martin Bútora a niekdajší hlavný stratég SDKÚ Sergej Michalič už údajne nie sú zamestnancami prezidentskej kancelárie.

    Tak to aspoň tvrdí článok na portáli Ďateľ.sk, ktorý uvádza, že ako z Bútoru, tak aj z Michaliča sa stali externí spolupracovníci kancelárie.

    Ďadeľ.sk sa však minimálne v jednom mýli. Bútora nie je zamestnancom prezidentskej kancelárie už zhruba dva roky, odkedy sa stal Kiskovým poradcom. Či však došlo k nejakému odchodu Bútoru nie je zatiaľ jasné.

    „Obaja poradcovia boli nútení opustiť prezidentskú kanceláriu okrem iného aj preto, že boli dlhodobo v názorovom konflikte so zvyškom Kiskovho tímu a v otázkach domácej i zahraničnej politiky presadzovali riešenia a postoje, s ktorými nebol prezident stotožnený,“ píše v článku spomínaný web.

    Bútorov údajný odchod možno podľa Ďateľ.sk chápať v kontexte postupného zbližovania sa medzi Kiskom a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. 

    „Lajčákova neideologická koncepcia zahraničnej politiky ostro kontrastuje s Bútorovým aktivizmom, rozchod s hlavou štátu bol nevyhnutný,“ konštatuje Ďateľ.

    Michalič ešte pred spoluprácou so súčasným prezidentom pôsobil v minulosti ako poradca Mikuláša Dzurindu.

    Reakcia odborných kruhov bola zatiaľ opatrná

    Analytik Eduard Chmelár si chce najprv počkať, či je informácia naozaj definitívna. V každom prípade však aj tak považuje Kisku za ´neautentického´ a ´veľmi závislého´ od svojich poradcov. 

    „Toto sa mi zdá až také neuveriteľné a púšťať sa do nejakých špekulácií nechcem. Na toto môžem povedať jediné, ak by sa to potvrdilo, tak pre mňa je to len dôkaz toho, čo som tvrdil od začiatku – prezident je neautentický a veľmi závislý od svojich poradcov. Až je to nebezpečné. Jednoducho, ak sa niekto zbavuje poradcov zato, že mu radili v takýchto kľúčových veciach, tak to značí, že je absolútne nezorientovaný a ľahko zneužiteľný. A to je podľa mňa na tom to najhoršie. Bez ohľadu na to, aké budú ďalšie podrobnosti,“ vyjadril svoj názor Chmelár.

    Novou informáciou bolo prepustenie Bútoru s Michaličom aj pre politického analytika Jána Baránka.

    „Nezachytil som zatiaľ túto informáciu. Neviem, či to má súvisieť s voľbou Trumpa, keďže Bútora bol zrejme orientovaný proclintonovsky. Takže možno to súvisí s týmto. Alebo, že by to súviselo s inými presunmi…,“ uvažoval nahlas Baránek. 

    „Neviem si to ale dosť dobre vysvetliť. Mali by sme asi chvíľu počkať, lebo takto budeme iba ´variť z vody´. Bútora mal dobré vzťahy na Američanov, ako aj na (americkú) ambasádu. Teraz je otázka, či to súvisí so zmenou, ktorá nastane v Bielom dome, prípadne s niečím iným,“ myslí si Baránek.

    Niekdajší hovorca môže porovnávať

    Marek Trubač, bývalý hovorca exprezidenta Ivana Gašparoviča, si myslí, že občasné názorové nezhody vo vnútri prezidentskej kancelárie nemôžu byť na škodu.

    „No mimoriadne dôležité je rešpektovanie priorít slovenskej zahraničnej politiky v kontexte s postojmi rezortu zahraničných vecí, vlády a parlamentu, pretože tu už ide aj o zodpovednosť za obraz Slovenskej republiky. A tu už isté disproporcie z postojov Prezidentského paláca bolo cítiť,“ postrehol Trubač. 

    Či je však za týmito disproporciami pôsobenie spomínaných poradcov, však nechcel zo svojej pozície komentovať.

    Trubač sa nevyhol ani porovnaniu súčasnej a vtedajšej hlavy štátu z hľadiska vytvárania dlhodobého mediálneho obrazu.

    „Ivan Gašparovič pri nástupe do Prezidentského paláca už disponoval 15-ročnou politickou skúsenosťou s predchádzajúcim pôsobením vo vrcholových politických a štátnických funkciách. Aj z toho dôvodu je zrejmé, že si za svojich ´poradcov´ vybral overených a skúsených ľudí, ktorých už zväčša aj dlhodobo poznal a ktorým najmä dôveroval. A v tomto vidím rozdiel medzi súčasným a bývalým pánom prezidentom,” uviedol. 

    Čo môžeme očakávať?

    Trubač si netrúfa predpovedať, aký vplyv bude mať prípadný odchod spomínaných poradcov na rétoriku prezidenta. „Predpokladám, že si už na vnútornú a zahraničnú politiku dokázal vytvoriť svoj osobný názor, aj keď je v politike stále nováčikom,“ zhodnotil na záver Trubač. 

    O vyjadrenie ParlamentnéListy.sk požiadali aj Kanceláriu prezidenta SR. Do uzávierky však úrad Andreja Kisku nezareagoval. 

    Článok budeme aktualizovať.

    - Reklama -