Nečakané? A čo na to dotknutí voliči? Truban ohlásil vznik novej platformy

    0
    Michal Truban na archívnej snímke (Autor: Archív: MT)

    Podľa hnutia “o problémoch a riešeniach pre maďarskú komunitu nemôžu hovoriť len maďarské strany. Naopak, progresívne hnutie musí byť miestom, kde každý občan a občianka našej krajiny nájde miesto.” 

    Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban na svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že “úlohou platformy bude aktívne otvárať témy a predstavovať riešenia pre problémy tejto komunity a regiónu, ale aj podieľať sa na zmene, ktorú chceme ponúknuť celej krajine”.

    Zmena je podľa neho rovnako dôležitá pre Slovákov aj pre všetky menšiny, ktoré tu žijú, a preto je potrebné spolupracovať.

    “Chceme, aby sa každý občan tejto krajiny cítil na Slovensku doma, to znamená vzájomný rešpekt k jazyku, kultúre a možnosť ju reálne a aktívne rozvíjať. No je to aj o ekonomickom rozvoji, nemusím hovoriť o tom, že južné Slovensko je región, na ktorý sa často zabudlo. Žiaľ, často aj z nacionalistických dôvodov. To musí skončiť,” dodal Truban.

    Ide o južné Slovensko

    Cieľom maďarskej platformy bude reprezentovať hlas Maďarov v hnutí a presadzovať ich riešenia v oblastiach, ktoré trápia obyvateľov maďarskej komunity.

    Ide najmä o otázky ako je ekonomický rozvoj južného Slovenska, vrátane kvalitnej infraštruktúry, rozvoj realizácie jazykových a kultúrnych práv v praxi, či rozvoj dialógu so slovenskou väčšinou a s kultúrami ďalších menšín.

    Maďarská platforma by sa mala zaoberať aj otázkami ako je stabilizácia menšinového vzdelávania, či rozvojom modernej dvojjazyčnosti na zmiešaných územiach.

    Ďalším cieľom hnutia je zlepšovať všeobecné povedomie o výzvach a živote maďarskej komunity a obyvateľov južného Slovenska.

     

    - Reklama -