Nečakaná vládna kríza: V takejto koalícii sa necítim komfortne, vyhlásil Danko

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    „Nikdy nie je nič ideálne, ako si to predstavuje jeden partner a vznikajú aj trecie plochy, ktorý však zodpovedný partner dokáže vyriešiť,“ povedal v úvode Danko. 

    Slovenská národná strana (SNS) chce preto vo štvrtok popoludní hovoriť s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a vyjasniť si svoje postoje k otázkam, ktoré prináša vládnutie. Predseda SNS Danko sa nechce dozvedať o odchodoch ministrov či vysokých funkcionárov z médií. Necíti sa v koalícii takto komfortne. Neotvára však koaličnú dohodu.

    “Ak mám byť koaličným partnerom, ktorý sa dozvedá o odchodoch ministra, vysokých štátnych úradníkov z tlačových besied, necítim sa komfortne a neviem si predstaviť ďalšie fungovanie koalície. To neznamená, že otvárame koaličnú zmluvu,” vyhlásil Danko na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní predsedníctva. Zdôraznil, že sa SNS nechce dozvedať o krokoch partnerov z tlačových konferencií.

    Pellegrini je nový človek

    Pellegrini ako predseda vlády je podľa jeho slov pre SNS novým človekom, z pohľadu jeho postojov a hodnôt neznámy. “Je tých tém strašne veľa, ktoré by mohli dospieť k tomu, že by komunikácia SNS s pánom Pellegrinim bola komplikovaná. Potrebujeme sa cítiť komfortne v tejto vláde. Sú témy, ktoré nám pán Pellegrini musí zodpovedať, pokiaľ máme mať voči nemu dôveru,” povedal Danko. Spomenul napríklad tému migrantov a ich prerozdeľovania, aj ďalšie výzvy v rámci Európskej únie. Chce vedieť aj Pellegriniho predstavu o jadre Únie.

    Sľúbil, že SNS urobí všetko preto, aby si svoje postoje inteligentne vysvetlili tak, aby sa v piatok konala vláda a boli schválené zákony. Danko priznal, že inicioval odsunutie rokovania vlády zo stredy na piatok, aby si vydiskutovali názory.

    Koaličná zmluva nie je v hre

    Otvorenie koaličnej zmluvy nie je podľa Danka aktuálne v hre. “Keď to bude v hre, tak to urobím. Ak budem cítiť, že sa SNS dusí, že máme byť 'pošpiňovaní', tak to urobím, ako som to urobil minulý rok,” uviedol Danko. Odmietol informácie o tom, že by SNS hovorila o predčasných voľbách. “Od nedôvery vláde a predčasných volieb sme ďaleko,” poznamenal.

    Danko naznačil aj problém s ministerstvom financií. “Odmietam sa klaňať, prosiť o financie, aby som musel tvrdo bojovať o veci, ktoré sú prirodzené vo funkčnom štáte,” uviedol. Ako príklad rozdielnych názorov uviedol aj konflikt v Sýrii. “Myslím si, že pán Fico by sa nevyjadril o konflikte v Sýrii, že ho podporuje,” povedal Danko, ktorý by sa podľa vlastných slov tiež takto nevyjadril. Šéf SNS tiež spomenul Rusko, ktoré by sa nemalo podľa neho poškodzovať.

    K Sakovej sa nevyjadril

    Danko nevie povedať, či by národniari podporili nomináciu štátnej tajomníčky rezortu vnútra Denisy Sakovej na post ministerky, ale nevylúčil to. Za ministerstvo nesie podľa Dankových slov zodpovednosť strana Smer-SD. “Ani mne sa nikto nestaral do ministrov,” poznamenal s tým, že meno kandidáta ešte nepadlo.

    Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že do niekoľkých dní príde s menom nového ministra vnútra. Privítal by, keby rezort vnútra mal svojho nového šéfa čo najskôr. Kým sa tak stane, urobí všetko pre to, aby rezort fungoval bez problémov. Pellegrini, ktorý je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra, to povedal na utorkovej tlačovej konferencii.

    K menám, ktoré sa objavujú, napríklad štátna tajomníčka Denisa Saková, sa vyjadrovať nechce. Saková sa už v minulosti v diskusiách o možnom ministrovi vnútra spomínala. “Momentálne nemôžem hovoriť o žiadnom mene, diskusie ešte budú trvať,” uviedol premiér a podpredseda Smeru-SD s tým, že najskôr musí padnúť rozhodnutie na straníckej pôde. “Potom to oznámime. Ale našou ambíciou je nájsť meno nového ministra do niekoľkých dní,” poznamenal.

    Post ministra vnútra sa uvoľnil rezignáciou Tomáša Druckera, ktorý bol vo funkcii 26 dní. Demisiu oznámil v pondelok (16.4.) po tom, čo neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Pre odchod sa rozhodol, lebo nechce prispievať k polarizácii spoločnosti.

    Autor: TASR, top

    - Reklama -