Neberte nám zbrane! Rozbehla sa petícia. A pekne rastie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Európska únia sa 18. novembra rozhodla znovuoživiť návrh zákona o kontrole strelných zbraní. Ten by mal zakázať držanie poloautomatických zbraní. EÚ sa k návrhu, ktorý sa prerokúval naposledy v apríli tohto roka, vrátila päť dní po parížskych teroristických útokoch.

    Proti návrhu zákona však stojí mnoho milovníkov zbraní, ktorí do svojho hobby vložili veľa peňazí a úsilia, a nielen oni. Na webe Change.org sa objavila petícia, ktorá upozorňuje Európsku radu na to, že kontrolou zbraní terorizmus nezastaví. V súčasnosti má vyše 215-tisíc podpisov a je preložená do 14 európskych jazykov. Prišlo s ňou hnutie Firearms United, ktoré združuje majiteľov strelných zbraní, poľovníkov a iných nadšencov naprieč Európou a celým svetom.

    V petícii stojí, že Európska komisia začala návrh zákona pripravovať už po útokoch na redakciu Charlie Hebdo, ku ktorým došlo 7. januára tohto roka. Hnutie argumentuje tým, že zákazom poloautomatických zbraní, ktoré teroristi nepoužívajú, nedôjde k potlačeniu nebezpečenstva. „Tí používajú neregistrované, plne automatické samopaly zakúpené na čiernom trhu,” píše sa v petícii.”

    A práve po útokoch v Paríži sa Európska komisia k návrhu zákona vrátila. „Obete tejto tragédie ešte neboli pochované, útočníci sú stále na úteku, polícia neskončila vyšetrovanie a EÚ už prichádza s opatreniami, ktoré majú zabrániť budúcemu opakovaniu tragédie,” konštatuje hnutie. Dodáva taktiež, že tento krok nič nevyrieši a ničomu nezabráni, keďže útoky nikdy neboli vykonané legálne držanými zbraňami. „Kroky EÚ sú nelogické a tiež extrémne nespravodlivé. Sú nespravodlivé voči obetiam a tiež voči slušným občanom, ktorým bude zakázaný ich koníček a zhabaný majetok.

    Podpísanie petície na Slovensku presadzuje Združenie vlastníkov strelných zbraní Legis Telum. „Sme presvedčení, že slobodná a demokratická spoločnosť nemôže stáť na sústave byrokratických zákazov, obmedzení a všeobecne záväzných právnych aktov, ktoré prirodzené práva nerešpektujú a sú prijímané bez náležitej verejnej rozpravy,” píše sa vo vyjadrení združenia. 

    - Reklama -